Armurariul, planta care îţi protejează ficatul
Ultima actualizare:
Armurariul sau ciulinul-laptelui este renumit datorită efectelor pozitive pe care le are asupra ficatului, „uzina” de detoxifiere a organismului. Însă el asigură multe alte beneficii sănătăţii: oferă protecţie împotriva cancerului, dar şi cardiovasculară, promovând şi sănătatea cerebrală.
- Asigură protecţie hepatică. Silimarina din armurariu este un puternic protector al ficatului, organ vital cu peste 500 de funcţii în organism. Printre altele, are acţiune antifibrotică şi împiedică ataşarea toxinelor de receptorii membranelor celulare de la nivel hepatic. Astfel, este un aliat nepreţuit în lupta contra afecţiunilor hepatice generate de consumul de alcool, dar şi a hepatitelor virale sau a bolilor generate de ingestia de toxine.
- Protejează împotriva cancerului. Această plantă oferă protecţie şi împotriva maladiilor canceroase, în sensul că inhibă procesele inflamatorii care determină proliferarea celulelor canceroase. S-a dovedit că armurariul are o influenţă benefică în cazul cancerelor de piele, de colon, renal, mamar, pulmonar, cervical.
- Sprijină sănătatea cardiovasculară. Cine consumă armurariu are mai puţine şanse să sufere de ateroscleroză, întrucât acesta determină creşterea nivelului de HDL (colesterolul bun). Silimarina favorizează, totodată, scăderea tensiunii arteriale, alt factor de risc important în declanşarea afecţiunilor cardiovasculare.
- Reglează glicemia. Diabeticii au şi ei de câştigat de pe urma armurariului: silimarina determină îmbunătăţirea profilului glicemic la pacienţii cu diabet – scăderea semnificativă a nivelului hemoglobinei glicozilate, a glicemiei din sânge, dar şi a LDL-colesterolului şi trigliceridelor − comparativ cu pacienţii cărora le fusese administrat placebo.
- Proprietăţi neuroprotectoare. Cercetătorii au dovedit că armurariul are efecte neuroprotectoare şi sugerează că ar putea fi benefic şi în maladia Parkinson şi scleroza multiplă. În plus, studii efectuate pentru moment doar pe animale indică faptul că armurariul ar putea stopa formarea de plăci de amiloid, proteină toxică legată de dezvoltarea bolii Alzheimer, conform www.farmaciata.ro.