Aşa te poţi trata în străinătate!

17 ianuarie 2013

O nouă posibilitate,din octombrie

Din octombrie, România trebuie să aplice o Directivă a Uniunii Europene (UE) care spune că pacientul român se poate trata la orice spital din Uniunea Europeană pe banii statului.

Este vorba despre Directiva 2011/24/EU a Parlamentului European, din 9 martie 2011, privind accesul cetăţenilor Uniunii Europene la tratamente transfrontaliere, care trebuie implementată în toate statele membre până în luna octombrie. Potrivit acestei directive, fiecare cetăţean european îşi poate alege unitatea sanitară de pe teritoriul UE unde vrea să se trateze. Însă, ca să-şi deconteze o parte din bani la stat, pacienţii vor trebui să ţină cont de pachetul de servicii acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Tratament pe banii pacientului

Dacă ai un diagnostic care nu-ţi permite să pleci să te tratezi în străinătate prin formularul E112, va trebui să scoţi bani din propriul buzunar atât pentru consult, cât şi pentru spitalizare şi tratament.

În Germania, consultul costă 50 €

De pildă, un consult la un spital din Germania costă 50 de euro, examinarea corporală, 20 de euro, un bandaj compresiv costă între 5 şi 10 euro, iar sutura costă 20 de euro, la care se adaugă 15 euro pentru fiecare fir folosit.

După ce pacientul a fost văzut prima dată, la următoarele vizite medicale el va scoate din buzunar între 20 şi 40 de euro. O zi de spitalizare la o clinică din Franţa sau Germania poate depăşi 1.000 de euro pe zi. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să iei legătura cu clinica la care vrei să te tratezi, apoi să trimiţi documentaţia pe care o ai de la medic, după care vei primi costurile tratamentului de la clinica respectivă.

Formularul E112 se eliberează de Casa de Asigurări

Cea de-a doua variantă pentru tratamentul în străinătate este formularul E112. Acesta se eliberează la solicitarea persoanelor asigurate în sistemul de asigurări de sănătate, de casele de asigurări de care acestea aparţin.

Decontarea, în funcţie de legislaţiadin România

Fiecare ţară solicită şi decontează serviciile după legea din ţara din care provine bolnavul. De pildă, se poate ca o operaţie realizată în Franţa să fie decontată la preţul ei din România, şi nu la cel din spitalul francez. Mai precis, un român are acces în orice spital din străinătate, însă decontarea serviciilor se face în funcţie de legislaţia din România. În condiţiile în care E112 nu acoperă cheltuielile, atunci pacientul trebuie să plătească în plus.

Ce boli şi-au tratat românii în străinătate?

Printre cele mai frecvente afecţiuni pentru care românii au solicitat tratamentul în străinătate se află tumorile, insuficienţă cardiacă clasa II NYHA, insuficienţă renală cronică, cardiopatie ischemică cronică dureroasă, malformaţie artero-venoasă cerebrală, insuficienţă valvă aortică şi anevrism gigant.

De ce acte ai nevoie pentru formularul E 112?

Pentru a obţine formularul E 112, pacientul trebuie să depună la casa de asigurări în evidenţa căreia acesta este înregistrat ca persoană asigurată, o cerere, însoţită de următoarele documente:

- Copie după actul de identitate sau de pe ­certificatul de naştere, după caz; - Dosarul medical, care va conţine, pe lângă înscrisuri medicale, raportul medical din care să rezulte diagnosticul, precum şi recomandarea medicală pentru efectuarea tratamentului. Raportul medical se ­întocmeşte de un medic dintr-un spital clinic universitar sau, după caz, judeţean, aflat în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate din România; - Confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al UE sau al Spaţiului Economic European în care se intenţionează efectuarea serviciului medical, cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical, în baza formularului E 112, în perioada indicată de persoana solicitantă, pe baza recomandării medicului curant care întocmeşte raportul medical; - După ce a fost înregistrată cererea, casa de asigurări o va analiza şi în termen de maximum 5 zile lucrătoare o va soluţiona.

banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
irina fodor asia express jpg
anamaria prodan portret 0 jpeg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
3 helen mirren jpg jpeg
cub nicoleta luciu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
kate middleton si printul william foto profimedia 11 jpeg
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg