Astenia de primăvară. De ce apare și cât durează

După iarnă şi frig, organismul are nevoie de „întăriri” pentru a trece cu bine la programul de primăvară. Se instalează astfel astenia, o stare caracterizată prin lipsa de vitalitate și oboseală generală. Sunt semnalele pe care corpul ni le transmite pentru a ne informa că trebuie să ne reintrăm cât mai repede în formă.

Astenie de primăvară
Astenie de primăvară

Ce este astenia de primăvară

Deși nu este considerată a fi o boală, astenia de primăvară vine cu un set de simptome legate de lipsa de energie, stare de apatie sau tristeţe. Este o tulburare care se produce în general la trecerea de la iarnă la primăvară și are legătură cu capacitatea organismului nostru de a se adapta la schimbările externe. Chiar dacă primăvara este un anotimp minunat, de care ne bucurăm întotdeauna, nu trebuie să uităm că el vine „la pachet” cu o serie de procese care afectează starea noastră mentală și fizică. După aproximativ patru luni în care perioada de lumină este mai scurtă decât cea de noapte, iar sinteza de serotonină (hormonul fericirii produs cu ajutorul luminii) scade, în defavoarea melatoninei (hormonul somnului), la final pot să apară semne ale acestui regim de hibernare.

Simptomele asteniei de primăvară

La capitolul simptome, se disting două mari categorii: fizice și psihice. Cele de ordin fizic se manifestă prin: amețeli, stare de agitație, epuizare zilnică, oboseală accentuată, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap, tensiune arterial redusă, dereglări hormonale, senzație de leșin, insomnia sau somnolență, disconfort fizic general. Pe lângă acestea, specialiștii au mai identificat și simptome psihice, cum sunt imposibilitatea de a duce la bun sfârșit anumite acțiuni, epuizarea psihică, tristețe intensă fără un motiv anume, irascibilitate, pierderea interesului în activitățile preferate.

Astenia de primăvară la copii

Nici copiii nu sunt scutiți de această adaptare de la un anotimp la altul. Printre manifestările caracteristice asteniei de primăvară în rândul micuților se află fluctuațiile de dispoziție, nevoia de a dormi mai mult ca de obicei, dificultatea de a adormi, apetitul diminuat sau irascibilitatea. În același timp, copilului îi este mai greu să se concentreze, inclusiv când vine vorba de activitățile realizate prin joacă, este mai apatic și pare lipsit de entuziasmul specific vârstei. Mai ales copiii mai mari se pot plânge că au dureri de cap sau că se simt amețiți. Astfel de simptome pot fi însoțite, în cazul copiilor alergici, de ochi lăcrimoși, de strănut sau chiar de tulburări digestive (în special diaree). Cu toate acestea, ele nu ar trebui să dureze mai mult de 2 săptămâni.  

Astenia de primăvară la adulți

Astenia poate afecta orice persoană, indifferent de vârstă. Totuși, persoanele foearte active professional, copiii și bătrânii care suferă deja de alte boli pot fi mai susceptibili. Totodată, pentru că există o strânsă legătură între dereglajul hormonal și astenie, femeile aflate la menstruație sau menopauză ao o predispoziție mai mare către această afecțiune. Cauzele concrete care duc la apariția asteniei de primăvară nu se cunosc cu exactitate, însă specialiștii sunt de părere că ar există o serie de factori ce contribuie la declanșarea sa. Astfel, pe primul loc se află lipsa luminii și a activității fizice din timpul sezonului rece, urmate de un regim alimentar sărac în vitamine, minerale și nutrienți de calitate. De asemenea, nivelul ridicat de stres, depresia, suprasolicitarea fizică sau intelectuală, dar și dereglările hormonale pot fi factori cauzatori.

Cât durează starea de astenie

Primele semne ușoare ale asteniei de primăvară se instalează de la mijlocul lunii februarie și se accentuează până la sfârșitul lunii martie, în cazul în care nu se iau măsurile potrivite pentru tratarea stărilor. Durata variază în funcție de fiecare persoană, însă cert e că această stare dispare atunci când nivelul serotoninei din organism se stabilizează. Dar, dacă simptomele persistă mai mult de trei săptămâni, ar fi bine să consultați un medic.

La ce remedii poți apela

* Acum, că a trecut sezonul rece, renunță la la prăjeli și la mâncărurile grase. Profită de venirea primăverii și include în alimentația ta verdețuri: lobodă, urzici, ștevie, salată, ceapă verde, broccoli, spanac, iarbă de grâu, pătrunjel. Pe lângă faptul că au multe vitamine - A, B12, C - , conțin și fier, calciu, magneziu, potasiu, săruri minerale, ceea ce ajută organismul să se refacă.

* Consumă fructe bogate în enzime: ananas, papaya, kaki, kiwi, smochine, rodie și  fructul pasiunii.

* Duşurile făcute dimineața, cu apă mai rece, favorizează circulaţia sanguină şi dau o senzaţie de prospeţime. De asemenea, sauna și masajul pot să elimine senzaţia de oboseală.

* Pe timp de iarnă, soarele nu s-a arătat prea mult. Acum, că zilele au devenit mai lungi, bucură-te de aerul curat și stai cel puțin 10-15 minute afară, când soarele strălucește. Astfel, îți refaci proviziile de vitamina D, iar aceasta te energizează.

* Plimbările sau sport în aer liber sau la sală au rolul lor semnificativ în lupta cu asthenia de primăvară. Totul e să faci mișcare! Te vei simți mult mai energic!

* Plantele îți vin și ele în ajutor. Ceaiul de păpădie are acțiune remineralizantă, cel de măceșe - efect tonic și vitaminizant, în timp ce cătina este o sursă bogată de vitamina C.    

* Produsele stupului sunt excelente suplimente! Mierea de mană se recomandă copiilor, vârstnicilor și persoanelor aflate în convalescență, pentru întărirea imunității și pentru combaterea oboselii. Un alt produs apicol benefic în stări de astenie este mierea de salcâm. Are aciditatea cea mai scăzută și un gust delicat, fiind indicată în special copiilor.

* Hidratarea este foarte importantă! Bea minimum 2 litri de apă pe zi și înlocuiește cafeaua cu ceaiul verde, pentru a reduce stresul și a crește vitalitatea.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net