Atacuri de panică? Le poți preveni!

Ultima actualizare:

    Atacul de panică se manifestă prin: palpitaţii şi puls rapid, respiraţie precipitată, ameţeală, greaţă, tremurat, frisoane, senzaţie de sufocare.www.clicksanatate.ro
Atacul de panică se manifestă prin: palpitaţii şi puls rapid, respiraţie precipitată, ameţeală, greaţă, tremurat, frisoane, senzaţie de sufocare.www.clicksanatate.ro

O frică subită, copleșitoare, amețeală, puls accelerat, senzație de sufocare... Cine a avut atacuri de panică se recunoaște în aceste trăiri pe care e bine să învățăm să le gestionăm.  

La primul atac de panică nu înțelegi ce ți se-ntâmplă. Ești surprins, neajutorat, speriat de simptome. Captiv într-un ciclu de adrenalină și frică. După ce primul atac de panică trece, începe al doilea ciclu: adrenalină și teama că ți s-ar putea întâmpla din nou.   

„Atacul de panică e un moft”; „Ești doar surmenat, odihnește-te.” Oricine a avut atacuri de panică a auzit, probabil, aceste vorbe de la binevoitorii din preajma sa. În realitate, simptomele unui astfel de atac sunt chinuitoare și greu de îndurat. Ele pot fi chiar similare cu cele ale unor complicații mult mai severe, cum sunt infarctul și atacul vascular cerebral.

Se manifestă fizic și psihic

Atacul de panică se manifestă prin: palpitații și puls rapid, respirație precipitată, amețeală, greață, tremurat, frisoane, senzație de sufocare și transpirație abundentă. De asemenea, este însoțit și prin modificări psihice, mai exact prin sentimentul că îți pierzi mințile, prin frică de moarte și prin senzația de desprindere de realitate.

Ce faci în timpul unei crize

Indiferent dacă atacul de panică survine ziua, în timpul unei activități cotidiene, sau noaptea, primul lucru pe care cel afectat trebuie să îl facă este să se așeze, să respire profund și să încerce să se relaxeze. Când are dificultăți de respirație, să încerce să respire prin buzele țuguiate (ca și cum ar sufla într-o lumânare) sau să își acopere gura și o nară și să respire prin nara cealaltă.

Dacă este primul atac de panică, e necesar să meargă la Urgențe, pentru a se asigura că nu a avut un atac de cord. În caz că simptomele persistă, e necesar să contacteze un medic. Atacurile de panică frecvente pot fi tratate prin psihoterapie, medicamente și tehnici de relaxare, cum este meditația.

Află pe clicksanatate.ro opinia consilierului psihologic!

Cum îți poți albi dinții cu ulei

Ziua Fertilității se sărbatorește pentru prima dată în România

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net