Atenție la excesele de dinainte de Postul Crăciunului! Mesele bogate nu te ajută, ci îți supun organismul unui stres care-ți poate scădea imunitatea

#Exclusiv Click!

Pe 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, iar mulți români consideră că este momentul să mănânce "de toate” înainte de a începe perioada de restricții alimentare. Nutriționiștii atrag atenția că acest obicei poate avea efecte negative asupra sănătății, iar trecerea bruscă de la excese la post poate fi mai dăunătoare decât beneficiile vizate.

Românii mănâncă "de toate” înainte de postul Crăciunului Foto: Shutterstock
Românii mănâncă "de toate” înainte de postul Crăciunului Foto: Shutterstock

Comportamentul care destabilizează sistemul imunitar 

În această perioadă, se observă un fenomen frecvent: oamenii consumă în exces carne, dulciuri, prăjeli și alcool, în ideea că în perioada de post vor renunța la aceste alimente. „Această abordare este greșită și poate avea efecte serioase asupra sănătății. Corpul nu trebuie supus unui șoc alimentar, pentru că trecerea bruscă de la excese la post afectează digestia, metabolismul și sistemul imunitar”, explică nutriționistul Mihaela Posea.

Potrivit specialistului, consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi și zahăr în perioada premergătoare postului duce rapid la creștere în greutate și la retenție de apă. Odată cu intrarea în post, când alimentația devine preponderent vegetală și mai săracă în proteine, organismul resimte o scădere a energiei și o vulnerabilitate crescută la infecții. „Acest tip de comportament alimentar destabilizează sistemul imunitar și poate provoca oboseală, iritabilitate și carențe de vitamine și minerale”, adaugă nutriționistul. 

Ce să mănânci înainte de post vs în timpul postului

Specialistul recomandă o tranziție treptată către postul alimentar. În săptămâna dinainte de 15 noiembrie este indicat să reducem treptat porțiile și să limităm carnea roșie și dulciurile. În paralel, mesele pot fi îmbogățite cu legume, fructe și cereale integrale, pentru a pregăti organismul pentru perioada de post. „Postul nu trebuie să fie perceput ca o perioadă de restricție brutală, ci ca o ocazie de echilibru și regenerare. O trecere graduală ajută organismul să se adapteze, iar senzația de foame sau slăbiciune va fi mult mai redusă”, explică nutriționistul.

Pentru perioada de dinainte de post, nutriționistul recomandă mese echilibrate: carne slabă, precum pui sau pește, legume la grătar sau în salate, supe de legume și fructe proaspete ca desert. Este important să evităm prăjelile și zahărul rafinat și să consumăm alcool cu moderație. După începerea postului, proteinele animale pot fi înlocuite cu surse vegetale, cum sunt fasolea, lintea, năutul, tofu sau ciupercile. Cerealele integrale, nucile și semințele asigură energia necesară, iar uleiurile sănătoase, cum este cel de măsline, ajută la menținerea echilibrului nutrițional. În zilele cu dezlegare la pește, acesta poate fi inclus pentru aportul de omega-3 și vitamina D, susținând imunitatea.

Specialista subliniază că și în timpul postului este important să se mențină varietatea alimentelor și echilibrul nutrițional. „O dietă bazată doar pe cartofi, pâine sau paste nu poate fi considerată sănătoasă. Diversitatea, porțiile moderate și hidratarea corectă sunt cheia unui post sănătos”, explică ea.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
furniture 998265 1280 jpg
schi vacanta jpg
icoana jpeg
shibuya jpg
beach 5257079 1280 jpg
Frig vreme rece iarna FOTO Shutterstock
plante bucatarie istock jpg
test jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net