Atenţie! Răcirea bruscă a vremii vine cu probleme de sănătate. Copiii şi bătrânii, cei mai afectaţi
Toamna a debutat cu temperaturi aproape caniculare. Apoi, brusc, valorile termice au scăzut mult sub media anuală pentru acastă perioadă. Medicii avertizează că această răcire bruscă favorizează apariţia bolilor şi agravarea afecţiunilor existente.
Specialiştii spun că cei mai afectaţi de aceste schimbări extreme sunt copiii foarte mici şi persoanele foare în vârstă (adică „vârstele extreme”) şi cei cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.
„Expunerea prelungită la temperaturile scăzute favorizează sau agravează afecţiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronsic dar și decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angină pectorală sau insuficiență cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice, creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale sau apariția nevralgiilor, artralgiilor și a puseelor de lumbago”, a spus pentru Click.ro, dr.Tudor Ciuhodaru medic primar urgenţe și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.Medicul a mai tarnsmis că întotdeauna acești pacienti necesită evaluare rapidă clinică, imagistică și biologică asociate terapiei de suport sau simptomatice. În aceste cazuri prognosticul este rezervat întrucât există riscul unor complicații importante imediate sau la distanță.
Automedicaţia este periculoasă
„Pe lângă afecțiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarc un alt fenomen îngrijorător în aceasta perioadă- creșterea numărului pacienților ajunși la urgențe din cauza automedicației.
Pacienții dar în special pacientele recurg la diverse tratamente fără indicație medicală și ajung să necesite terapie de urgență datorită efectelor secundare (alergii,gastrite) sau agravării afecțiunii de bază”, a mai explicat dr Ciuhodaru.
Cum să prevenim îmbolnăvirile
Întrucât variațiile termice importante au devenit un fenomen uzual al acestei perioade, prevenția afecțiunilor determinate sau agravate de frig și umezeală este foarte importantă . Medicul Ciuhodaru spune că problemele de sănătate pot fi evitatea prin respectarea a doar trei reguli simple:
1. Evitați stresului termic ( îmbracăminte adecvată, lichide calde, evitarea deplasarilor matinale și nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spații încălzite precum instituţiile pubilice și magazine);2. Evitați aglomerațiile și respectați regulile de igienă (utilizarea batistei și spălatul corect pe mâini și a celor legate de alimentație);3 Faceți orice tratament doar la recomandarea medicului de familie sau a specialistului menționând doar că antibioterapia fără discernamant este inficientă și duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau efecte secundare nedorite.
Citeşte şi: