Avantajele şi dezavantajele periuţei electrice

Ultima actualizare:
Dr. Andreea Catrina
Dr. Andreea Catrina

Se spune că odată ce treci la periuţa electrică, nu te mai întorci la cea clasică. Periuţa electrică are avantajele ei, dar şi unele dezavantaje. Iată care sunt acestea.

Primul avantaj este clar – periuţele electrice, indiferent de tipul lor, ajută la curăţarea suprafeţelor dentare mult mai simplu decât o periuţă manuală. Au mişcări mai complexe (de rotaţie, pulsaţie, oscilaţie), reuşind să cureţe mai eficient suprafeţele.

„Dacă pentru periuţa manuală trebuie însuşit un periaj individual, pentru cea electrică nu trebuie o îndemânare deosebită. Ea are funcţii prestabilite şi face toată treaba în locul tău”, spune medicul stomatolog Andreea Catrina.

Potrivit specialistului, un alt avantaj este că se opresc atunci când a trecut timpul necesar de periaj (3-5 minute). Ele au şi senzor pentru presiune şi dacă apăsăm prea tare, se opresc. Cu periuţa manuală nu ne dăm seama de asta şi putem afecta smalţul, gingia. 

Periuţa electrică e recomandată persoanelor care poartă aparat dentar, celor cu handicap, copiilor care nu au răbdare sau nu ştiu să se spele corect pe dinţi şi vârstnicilor.

În ceea ce priveşte dezavantajele, periuţa electrică e, în primul rând, mai scumpă. Capetele trebuie schimbate odată la trei luni şi costă cât cinci periuţe clasice. Un alt dezavantaj este că se poate strica dacă o scapi pe jos, că trebuie încărcată periodic şi că e mai voluminoasă, nefiind practică în călătorii. 

De câte ori e bine să te speli pe dinţi

Dr. Andreea Catrina recomandă nici mai mult, nici mai puţin de două spălări pe zi – dimineaţa şi seara. 

Periajul de dimineaţă elimină bacteriile de peste noapte şi stimulează circulaţia şi vascularizaţia gingiei, iar seara, după ultima masă, trebuie să elimini toate resturile de mâncare care peste noapte ar crea terenul favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor şi apariţia cariilor.


    Dr. Andreea Catrina
Dr. Andreea Catrina

„Pentru a curăţa dinţii după fiecare masă de peste zi poţi apela la aţa dentară şi la clătiri cu apă de gură. Un periaj mai des poate duce la traume şi retracţii gingivale”, spune medicul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net