Beneficiile aromatelor căpşuni

8 iunie 2019
article img

Ai toate motivele să mănânci căpşuni în această perioadă. Nu doar pentru că sunt parfumate, gustoase şi sărace în calorii, dar şi pentru că au o mulţime de beneficii pentru sănătate.

  • Întăresc imunitatea. Căpşunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, 100 g de fructe furnizând 60 mg de vitamina C, adică aproximativ 70% din doza zilnică recomandată. Mai conţin vitaminele A, E şi grupul B, flavonoizi, electroliţi, beta-caroten şi minerale (calciu, mangan, fier, zinc, magneziu). O cură de căpşuni în această perioadă creşte imunitatea, tonifică, vitaminizează şi revigorează organismul. De asemenea, luptă împotriva anemiei, asteniei şi insomniei.
  • Sunt bune pentru siluetă. Ţineţi dietă, dar vă e poftă de un desert? Puteţi mânca fără griji căpşuni. 100 de grame conţin doar 32 de calorii. 
  • Consumaţi-le în perioada sarcinii. Datorită conţinutului de acid folic, căpşunile sunt recomandate femeilor însărcinate, deoarece ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului şi previn apariţia malformaţiilor. 

article img
  • Scad colesterolul. Consumul  de căpşuni reduce trigliceridele şi colesterolul din sânge, prevenind probleme cardiovasculare.
  • Stimulează tranzitul. Bogate în fibre, aceste fructe normalizează tranzitul. Important este să nu le combinaţi cu alte alimente, căci fermentează în intestine.
  • Recomandate diabeticilor. Potrivit adevarul.ro, polifenolii din compoziţie ajută la echilibrarea zahărului din sânge, un element foarte important pentru cei care suferă de diabet şi sunt dependenţi de insulină. În plus, au un indice glicemic foarte mic.
  • Sunt bune pentru piele. Un compus prezent în căpşuni previne inflamarea pielii şi distrugerea colagenului, menţinând pielea frumoasă. Pot fi folosite şi extern, ca mască, în amestec cu iaurt sau cu zeamă de lămâie. Sunt eficiente pentru tenul gras, cu tendinţă acneică, pori dilataţi şi puncte negre.

Cum le cureţi rapid de codiţe

article img

Pregăteşti o tartă cu căpşuni şi vrei să fii productivă? Ca să cureţi rapid fructele de codiţe, îţi dăm un truc simplu şi ingenios – cu paiul. Introdu paiul prin partea opusă codiţei, iar aceasta va ieşi imediat, împreună cu întreg cotorul.