Bronzează-te în siguranţă!

Ultima actualizare:

    Află cum reacţionează pielea ta în contact cu soarele, ce efect  au cremele cu factor de protecţie şi cum se aplică în mod corect
Află cum reacţionează pielea ta în contact cu soarele, ce efect au cremele cu factor de protecţie şi cum se aplică în mod corect

Deşi pielea bronzată arată mai bine şi dă senzaţia că e sănătoasă, frumoasă, lucrurile nu stau chiar aşa în realitate. Soarele nu e prieten cu pielea, iar bronzul este de fapt o reacţie de apărare a organismului împotriva radiaţiilor ultraviolete. Pentru a îmbina „utilul cu plăcutul”, trebuie să respecţi anumite reguli atunci când stai la soare.

Diferenţa dintre UVA şi UVB

Bronzul care apare pe piele e determinat de o sinteză crescută de melanină, pigment ce dă culoare pielii sub acţiunea razelor ultraviolete. Melanina absoarbe razele UV în încercarea de a ne proteja, aflăm de la Alexandra Zota, medic dermatolog la Clinica Dasdem. Ultravioletele sunt de două tipuri: UVA şi UVB. Primele sunt radiaţii cu lungime de undă mare, care pătrund în profunzimea pielii şi sunt responsabile de fotoîmbătrânirea cutanată, adică de apariţia ridurilor, petelor pigmentare, laxităţii pielii.

UVB au lungime de undă mai mică şi sunt cele care cauzează arsurile solare. “Ambele tipuri sunt încriminate în modificările AND-ului celular care cauzează cancerul de piele. Ele usucă pielea, destramă şi rup firele de colagen şi de elastină”, spune dermatologul.

Cum alegi crema cu factor de protecţie

Protecţia împotriva radiaţiilor e dată de aşa-numiţii “agenţi-ecran”: loţiuni, creme sau spray-uri care, în contact cu pielea, împiedică absorbţia radiaţiilor.

Cei mai eficienţi agenţi-ecran sunt aceia care menţionează pe etichetă faptul că acţionează atât împotriva UVA, cât şi UVB. De asemenea, e de preferat să conţină oxid de zinc şi dioxid de titan, vă mai sfătuieşte Alexandra Zota. Mai departe, numărul pe care îl vezi menţionat pe produs - 15, 20, 25, 30 sau 50 – reprezintă concentraţia de substanţe fotoprotectoare.

simeon stalpnicul png

Cifra îţi spune cât timp vei fi protejat de razele soarelui. Însă şi aceasta variază în funcţie de tipul de piele al fiecăruia. Persoanele cu pielea foarte albă, care se ard repede şi aproape niciodată nu reuşesc să se bronzeze au fototip 1, cele cu pielea neagră au fototip 6.

Noi, românii, ne clasăm pe la mijloc, în general avem fototip 3.

Acum, înmulţim cifra 3 cu cea a factorului de protecţie. Spre exemplu, un produs cu SPF 30 te va proteja 90 de minute, unul cu SPF 20 – 60 de minute.

Aplică loţiunea în mod corect

Crema de protecţie trebuie aplicată cu 20 de minute înainte de expunerea la soare.

După ce a expirat timpul în care eşti protejat şi vrei să reaplici un strat de cremă, cel mai bine e să te duci undeva la umbră, să te ştergi cu un şerveţel sau cu un prosop umed.

simeon stalpnicul png

În caz contrar, dacă aplici strat peste strat, crema nu va intra în piele pentru că nu mai face priză.

Stratul se reînnoieşte după fiecare baie în mare/piscină.

„Ţine cont că radiaţiile UV se reflectă pe suprafeţe precum apă, nisip... şi astfel se măresc dozele de radiaţii care ajung la nivelul pielii. De asemenea, unele radiaţii trec prin suprafeţe precum sticlă, materiale textile, nori. Vei vedea că te poţi bronza şi sub umbrelă. Nu sta la plajă între 10.00 şi 16.00, expune-te progresiv şi hidratează-ţi pielea atât din exterior, cu seruri şi creme hidratante, cât şi prin consumul de apă, ceaiuri neîndulcite, fructe şi legume bogate în antioxidanţi”, mai spune specialistul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net