Cancerul la copii. Care sunt primele semne și în ce constă tratamentul

image
Leucemia şi limfoamele sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la copiifoto: Pixabay

Leucemia şi limfoamele sunt cele mai frecvente tipuri de cancer la copii. Paloarea, astenia şi mărirea în volum a ganglionilor sunt câteva dintre simptomele care pot anunţa prezența acestei boli la cei mici.

Semnele cancerului la copii

În România, incidenţa cancerului la copii este scăzută în comparaţie cu cancerul la adulţi. Anual, în ţara noastră sunt depistate 10-15 cazuri de cancer la 100.000 de copii. Şansele de supravieţuire depind foarte mult de momentul în care este depistată boala. „Procentele de supravieţuire de lungă durată diferă în funcţie de cancer, localizare şi mai ales de stadiul bolii la diagnostic. Un cancer în stadiu incipient poate fi vindecat în procent de peste 90 %, prognostic mai rezervat având tumorile cerebrale (50-60%)”, afirmă conf. dr. Monica Dragomir, şef secţie oncopediatrie la Institutul Oncologic din Bucureşti. În schimb, în stadiile avansate, şansele de vindecare sunt de 25%, chiar dacă sunt folosite metode moderne de tratament.

Leucemiile şi limfoamele (Hodgkin şi non-Hodgkin) reprezintă 35% din totalul cancerelor la copii, urmate de tumorile cerebrale (22%), de tumorile renale, neuroblastom (tumoare situată la nivelul glandei medulo-suprarenale sau a ganglionilor simpatici ai sistemului nervos autonom), retinoblastom (tumoare la nivelul retinei) şi de cancerul osos.

Ganglioni măriţi, posibil semn de limfom

Printre simptomele care anunţă prezenţa cancerului la copii se numără: creşterea de volum persistentă a unui ganglion (limfom), paloarea, astenia, febra persistentă, vânătăi şi pete mici hemoragice (leucemie acută), tumori vizibile sau palpabile, creşterea în volum a abdomenului (tumoare renală), cefaleea sau durerea de cap, mai ales însoţită de vărsături şi de tulburări de mers (tumori cerebrale), pete albicioase la nivelul pupilei (tumoare retiniană), dureri osoase la nivelul articulaţiilor care revin după administrarea antalgicelor (tumori osoase). Nu toate aceste simptome sunt neapărat semn de cancer, însă este foarte important ca părinţii să îşi ducă devreme copiii la medic imediat după apariţia lor, pentru diagnosticare corectă. Din păcate, nu există teste de depistare precoce a cancerelor la copii.

Modalitatea de tratare a cancerului la copil diferă în funcţie de tipul acestuia. „Intervenţiile chirurgicale au un rol crucial în tratamentul complex al tumorilor solide (cerebrale, osoase şi de ţesuturi moi, renale, abdominale, oculare etc.). În toate cazurile este necesar tratament citostatic postoperator şi/sau radioterapie postoperatorie (de exemplu, în tumorile cerebrale). În cazul limfoamelor, intervenţia chirurgicală se face doar în scop de diagnostic, iar leucemiile nu necesită intervenţii chirurgicale”, menţionează medicul Monica Dragomir. O opţiune importantă de tratament în cazul leucemiilor este transplantul de celule stem.  

Unde pot fi tratați copiii

Tratamente citostatice complexe pentru orice cancer apărut la copii se fac în cele două institute oncologice din București și Cluj. Mai există secții de oncopediatrie în spitale de copiii unde se tratează leucemii și unele tumori solide. Radioterapie se face în institutele oncologice din București și Cluj. Există în țara noastră două centre de transplant medular pentru copii: Timișoara și București (Fundeni), care sunt suficiente pentru acest tip de tratament, cu indicații restrânse în unele forme de leucemii și unele cancere avansate.

cub visarion alexa png
weddingfeast 2841610 1920 jpg
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan
cub anamaria prodan bebeto png
Charles si regina Elisabeta a II-a
Fane Văncică reținut de polițiști pe 27 septembrie 2022 FOTO Inquam / George Călin
Vandalizare mijloace de transport în comun FOTO Primăria Constanța jpg
image
image
image
image
Ceapa 1 jpg
Delia Lugojan, Robert şi Matei jpg
Mariana Mamonova   pe front jpg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
whatsapp 1212017 1920 jpg
FotoJet jpg