Când te operezi de hernie inghinală
O umflătură apărută brusc în partea de jos a abdomenului, care devine mai vizibilă când tuşeşti sau strănuţi, poate anunţa o hernie inghinală. Nu întotdeauna este gravă, dar poate deveni dacă o ignori. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Când un organ sau un fragment dintr-un organ iese prin peretele abdominal, afecţiunea poartă numele de hernie. În cele mai multe cazuri, este vorba despre o parte din intestinul subţire care trece printr-o zonă slăbită a muşchilor abdominali.
Simptome evidente
Hernia inghinală nu este dificil de diagnosticat, pentru că simptomele sunt evidente:
Îţi apare o umflătură în partea de jos a abdomenului, în stânga sau în dreapta (sau în ambele părţi). Umflătura devine mai evidentă când stai în picioare, mai ales dacă tuşeşti sau strănuţi;
Ai o senzaţie de arsură sau de durere acută în zona umflăturii;
Simţi presiune, disconfort sau durere la nivel inghinal, mai ales când te apleci, când tuşeşti sau strănuţi;
În cazul bărbaţilor, poate să apară durere şi o umflătură la nivelul testiculelor, atunci când bucata de intestin care a scăpat din abdomen ajunge în scrot.
Strangularea intestinului pune viaţa în pericol
În stadiile inofensive, ar trebui să poţi să împingi umflătura înapoi în abdomen cu mâna, când stai întinsă în pat. Dacă nu reuşeşti astfel, aplică o compresă de gheaţă pe zona inflamată. Atenţie, acestea sunt soluţii temporare! Dacă bucata de intestin pătrunsă prin peretele abdominal este blocată acolo, riscurile sunt foarte mari.
Viaţa e pusă în pericol, pentru că strangularea unei porţiuni a intestinului se asociază cu oprirea fluxului de sânge şi cu moartea ţesutului afectat. O hernie strangulată se manifestă prin stare de greaţă şi vomă, cu febră, cu durere care creşte rapid în intensitate. Zona se înroşeşte sau se învineţeşte, cu dificultate sau chiar imposibilitate de a merge la toaletă sau de a elimina gazele. În acest caz, trebuie să-ţi contactezi de urgenţă medicul.
Operaţia, în cazurile dureroase
Pentru diagnosticul dumneavoastră, medicul nu are nevoie decât de un control fizic, dar poate solicita şi o ecografie abdominală, un CT sau un RMN. Medicul va recomanda precauţie, menajare fizică şi monitorizare.
Însă dacă problema evoluează, hernia creşte şi apar durerile, atunci este necesară intervenţia chirurgicală. Există două tipuri de intervenţii.
Cea considerată în prezent standardul de aur în această afecţiune constă în montarea în zona afectată a unei plase menită să susţină organele din cavitatea abdominală. Operaţia de montare a plasei se poate face clasic sau laparoscopic.