Când trebuie să te îngrijoreze nodulii la sân

Ultima actualizare:

Formarea nodulilor este pusă pe seama modificărilor hormonale specifice ciclului menstrual, care afectează ţesutul mamar. Nodulii pot avea consistenţă moale sau dură şi pot da sau nu dureri locale sau disconfort. De cele mai multe ori, durerea la nivelul sânului este motivul pentru care femeile se prezintă la medic. Cu toate că în 9 din 10 cazuri, nodulii mamari sunt de natură benignă, aceste formaţiuni necesită consult de specialitate, eventual, tratament şi urmărire.

Mastoza fibrochistică, o problemă frecventă

Mastoza fibrochistică (numită şi displazie mamară, mastopatie fibrochistică sau mastoză chistică) este cea mai frecventă afecţiune benignă a sânului, fiind întâlnită la aproape 60% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani. De fapt, mastoza nici nu este considerată practic o boală, ci o leziune mamară.

Printre simptomele mastozei fibrochistice se numără senzaţia de tensiune sau de greutate la nivelul sânului şi durerea accentuată în perioada premenstruală, care se reduce după menstruaţie. În cadrul mastozei fibrochistice, se formează mase chistice la unul sau la ambii sâni, care se pot reduce sau pot să dispară după menstruaţie.

Pentru reducerea simptomelor mastozei fibrochistice poate fi nevoie de tratament antiinflamator local sau oral. Alte măsuri benefice sunt reducerea consumului de cafea, mai ales înainte de menstruaţie, şi evitarea purtării sutienelor cu sârmă.

Unele chisturi trebuie îndepărtate

Chisturile de dimensiuni mari şi dureroase se pot aspira cu un ac fin, existând însă posibilitatea ca lichidul aspirat să se refacă după un timp. Alte formaţiuni solide care se pot simţi la palpare sunt fibroadenoamele, tumori benigne ale sânului. Acestea sunt alcătuite din glande mamare şi ţesut fibros (stromă).

Fibroadenoamele cresc riscul de cancer mamar, de aceea, medicul poate recomanda extirparea lor. Tot din cauza posibilităţii de transformare malignă, este indicată intervenţia chirurgicală şi în alte tipuri de noduli precum papiloamele intraductale, hiperplaziile epiteliale, tumora Phyllodes, carcinomul ductal in situ şi adenoza.

Ce analize se impun

La femeile cu vârsta sub 40 de ani, o primă investigaţie recomandată este ecografia mamară, care este neiradiantă şi nedureroasă, putând fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net