Când vremea te îmbolnăvește - meteodependenţa
Fie că sunt dureri de cap sau probleme articulare, mulți dintre noi simțim schimbările de vreme în propriul organism. Poate fi vremea de vină că noi nu ne simțim bine?
Corpul nostru reacționează la vreme - în privința aceasta nu există nicio îndoială. Fie că plouă sau e soare, căldură sau ger, organismul se adaptează constant fluctuațiilor de temperatură și schimbărilor de presiune atmosferică. Unii oameni sunt însă mai sensibili la schimbarea vremii decât alții - nu dorm bine, îi doare capul sau se simt epuizați. La alții apar chiar simptome de boală sau se agravează cele ale unei afecțiuni deja existente, cum sunt migrenele sau reumatismul.
O ipoteză este că meteodependența ar putea fi o consecință a vieții moderne, care presupune că petrecem puțin timp afară și mult în birouri și case cu aer condiționat sau în mașini. Astfel, organismul nostru s-ar fi obișnuit cu aceste condiții și nu se mai poate adapta corespunzător din punct de vedere fiziologic și suficient de rapid la fluctuațiile vremii. Soluția propusă de experți în biomedicină este să petrecem cât mai mult timp în aer liber, chiar și în condiții meteorologice nefavorabile.
Articulațiile, adevărat barometru
Când se „strică” vremea, unele persoane simt o accentuare a durerilor articulare. Există o legătură dovedită între articulații și climă (umiditate, frig, presiune atmosferică). Astfel, schimbările de vreme sunt percepute de receptorii aflați la nivelul terminațiilor nervoase ale articulațiilor. Cei mai afectați sunt cei cu boli precum artroza. Persoanele care se confruntă cu astfel de dureri trebuie, în primul rând, să trateze corect boala, iar apoi să efectueze fizioterapie și gimnastică medicală adaptată.
Află pe clicksanatate.ro și alte lucruri despre meteodependență