Care sunt beneficiile propolisului și ce cură poți ține pentru a-ți crește imunitatea

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Se crede că propolisul are proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii. Dar cercetările științifice despre propolis sunt limitate. Cercetătorii nu știu exact de ce, dar produsul apicol pare să ofere protecție împotriva unor bacterii, viruși și ciuperci.

Propolisul are beneficii multiple. Sursa foto: arhivă
Propolisul are beneficii multiple. Sursa foto: arhivă

Principalele beneficii ale propolisului

  • Răni

Propolisul are un compus special numit pinocembrină, un flavonoid care acționează ca un antifungic. Aceste proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene fac ca propolisul să fie util în vindecarea rănilor. Un studiu a descoperit că propolisul poate ajuta persoanele care au suferit arsuri traumatice să se vindece mai repede prin accelerarea creșterii de noi celule sănătoase.

Un alt studiu a descoperit că un extract alcoolic topic de propolis a fost mai eficient decât o cremă cu steroizi în reducerea mastocitelor în rănile de chirurgie orală. Mastocitele sunt asociate cu inflamația și vindecarea încetinită a rănilor.

  • Herpes labial și herpes genital

Unguentele care conțin 3% propolis, pot ajuta la accelerarea timpului de vindecare și la reducerea simptomelor atât la herpes labial, cât și la herpesul genital.

Un alt studiu a relevat că, atunci când propolisul topic a fost aplicat de trei ori pe zi, a ajutat la vindecarea herpesului bucal mai rapid decât fără tratament.

Cercetătorii au descoperit că, crema cu propolis nu numai că reduce cantitatea de virus herpes prezent în corpul unei persoane, ci și protejează organismul împotriva viitoarelor erupții de herpes labial.

  • Cancer

S-a sugerat că propolisul are un rol și în tratarea anumitor tipuri de cancer. Potrivit unui studiu, unele dintre efectele anticancerigene ale substanței includ: împiedică înmulțirea celulelor canceroase, reduc probabilitatea ca celulele să devină canceroase și blochează căile care împiedică celulele canceroase să se transmită între ele.

Cercetătorii spun că, propolisul ar putea fi o terapie complementară - dar nu un singur tratament - pentru cancer. Un alt studiu a constatat că administrarea de propolis chinezesc ar putea fi o terapie complementară utilă în tratarea cancerului de sân, datorită efectelor sale antitumorale asupra celulelor canceroase de sân.

  • Diabet

Luarea propolisului pe cale orală pare să îmbunătățească controlul zahărului din sânge cu o cantitate mică la persoanele cu diabet.

Ce este propolisul?

Propolisul este un amestec natural rășinos produs de albine din substanțe colectate din părți ale plantelor, muguri și exsudate. Datorită naturii sale ceroase și proprietăților mecanice, albinele folosesc propolisul în construirea și repararea stupilor lor pentru a sigila deschiderile și crăpăturile și pentru a netezi pereții interni și ca o barieră de protecție împotriva invadatorilor externi, cum ar fi șerpii, șopârlele și așa mai departe, sau împotriva amenințări meteorologice precum vântul și ploaia. Albinele adună propolis din diferite plante. Efectele antimicrobiene actuale ale propolisului ajută și în răceală (infecții ale tractului respirator superior, răceală comună și infecții asemănătoare gripei), acneei  și neurodermatită. Propolisul conține un amestec de salivă de albine, ceară de albine și substanțe din plante și copaci.

Câte tipuri de propolis există?

Există mai multe tipuri de propolis printre care tinctura, suplimentele, propolisul brut și cel cu miere, acestea dovedindu-se a fi cele mai benefice pentru organism.

  • Tinctura de propolis

Tinctura de propolis poate fi folosită extern și intern, este cunoscută pentru beneficiile sale antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale și antifungice.

„Unele zone de care poate beneficia tinctura de propolis sunt: vindecarea rănilor, infecții, negi, herpes, herpes labial, herpes zoster, acenee, unghie fungică, melanomul, ulcerații bucale, bolile gingiilor și îngrijirea bucală, infecții intestinale, întărește sistemul imunitar. Numărul de moduri în care tinctura de propolis vă poate aduce beneficii sănătății este aparent nesfârșit”, spune homeopatul Mara Popa, pentru Click!

  • Suplimentele cu propolis

Printre cele mai cunoscute suplimente cu propolis este cel care conține și vitamina C. Susține sănătatea gâtului, a mucoasei bucale şi gingivale, utilizat în tratamentul amigdalitelor, faringitelor, laringitelor.

  •  Propolis brut 

Principalele proprietăți ale propolisului brut sunt: antimicrobian, antiparazitar, antiinflamator, cicatrizant, anestezic, antioxidant, antitumoral si radioprotector, imunomodulator, bronhodilatator, echilibrează metabolismul, previne îmbătrânirea celulelor, reglează sistemul hormonal, antiherpetic, antiviral, hipotensiv.

Homeopații recomandă utilizarea propolisului brut în: afte, parodontoză, herpes, candidoză (bucală și vaginală), bronșită, gripă, laringită, pneumonie, tuberculoză,  paraziții Giardia, Trichomonas, Plasmodium, arsuri, degerături, plagi postoperatorii, afecțiuni gastro-intestinale, afecțiuni cardio-vasculare, diabet, anorexie mentală, boli dermatologice, dureri reumatice, boala Parkinson, boli canceroase.

Se recomandă 2 grame de propolis, de 3 ori pe zi.

  • Propolis cu miere 

Prin amestecarea propolisului în mierea de albine, se combină în mod fericit proprietățile celor două produse apicole. De ce să apelezi la propolis cu miere?

Unul dintre beneficiile propolisului cu miere este faptul că te scaă de infecțiile cu viruși gripali sau rino-viruși, precum și de bacteriile transmise pe cale respiratorie. De asemenea, acest “leac minune” reduce durerile de cap și musculare, are efect antiinflamator la nivelul sinusurilor, laringelui și aparatului auditiv, prevenind astfel așa-numitele complicații ale gripei.

Trebuie menționat și faptul că, este un antibacterian natural eficient în cazul infecțiilor rezistente la antibiotice, iar combinația antibiotice + propolis se recomandă în cazul cistitelor, nefritelor, bronșitelor sau pneumoniilor rezistente la tratament;

Pe de altă parte, distruge candida și alți fungi patogeni (diferite specii de Aspergillus, de exemplu). Un alt beneficiu al propolisului cu miere: împiedică formațiunile tumorale să se extindă prin blocarea ciclurilor de replicare în cazul celulelor maligne.

Și nu în ultimul rând, propolisul cu miere ajută ajută la restabilirea parțială a circulației cerebrale în cazul accidentul vascular.

Totul despre cura cu propolis

Există o cură cu propolis recomandată de medicii homeopați pentru încetinirea proceselor de  îmbătrânire, combaterea oboselii, regenerarea celulară, combaterea proceselor inflamatorii și a durerii de stomac.

Te scapă de răceală, gripă, tuse. Cura constă în administrarea a câte 30-50 de picături de tinctură de propolis, de 2 ori pe zi, pe stomacul gol, dimineața și seara, cu jumătate de oră înainte de masă, timp de 10 zile, după care se face o pauză de 10 zile, și se poate relua, urmând aceeași schemă de tratament, până obțineți rezultatele dorite.

Care sunt contraindicațiile propolisului

Nu există încă suficiente dovezi pentru a determina dacă produsele cu propolis sunt sau nu sigure, dar nu sunt considerate cu risc ridicat. Oamenii iau de obicei niște propolis atunci când mănâncă miere. Cu toate acestea, dacă aveți o alergie la miere sau albine, veți avea și o reacție la produsele care conțin propolis. Propolisul poate provoca, de asemenea, propria sa reacție alergică atunci când este utilizat pentru o perioadă lungă de timp.

Apicultorii sunt unele dintre persoanele cu cea mai mare probabilitate de a avea o alergie la propolis, deoarece sunt atât de mult în preajma compusului. Reacția alergică tipică este o erupție a pielii asemănătoare eczemei. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga propolis la planul de tratament, mai ales dacă aveți alergii sau astm.

Notă: Conținutul publicat pe site-ul Click! are caracter informativ.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net