Castanele ne dau energie
Serialul iniţiat de Click! împreună cu renumitul fitoterapeut Ovidiu Bojor continuă astăzi cu fructele castanului de cultură.
Foarte hrănitoare, castanele fără coajă sunt bogate în vitamine, calciu, magneziu şi fier, ceea ce le recomandă pentru o cură în sezonul rece.
Copiii şi persoanele în vârstă ar putea fi primii beneficiari ai unei asemenea cure, datorită proprietăţilor energizante şi remineralizante ale castanelor, supranumite şi „pâinişoare naturale".
Se consumă sub formă de piure, după masa de prânz şi seară. Cu un conţinut ridicat de tanini, aceste fructe reprezintă şi un bun remediu pentru diareea benignă şi pentru dizenterie. De asemenea, stimulează digestia şi sunt antiseptice ale tubului digestiv.
În medicina populară, decoctul de castane se foloseşte contra degerăturilor, sub formă de băi locale sau cataplasme. Decoctul se prepară din 15-20 g la un litru de apă. Se lasă să dea în clocot numai 2-5 minute, apoi se infuzează încă un sfert de oră. Se beau 2-3 căni pe zi.