Castravetele hidratează şi vindecă organismul
Ultima actualizare:
Sărac în calorii, dar plin de vitamine şi minerale, castravetele este un aliment excelent în orice anotimp, dar mai ales vara. Pentru a profita din plin de beneficiile castraveţilor, este recomandat să îi consumaţi atât în stare proaspătă, în salate sau la aperitive, cât şi muraţi ori sub formă de suc.
- Detoxifiere. Graţie conţinutului ridicat de apă, castraveţii contribuie la detoxifierea organismului şi la eliminarea rapidă a toxinelor acumulate. Pentru un efect optim, puteţi adăuga într-o carafă plină cu apă plată 1-2 castraveţi medii feliaţi. Apa de castraveţi stimulează arderea grăsimilor şi combate retenţia apei în organism, atât printr-o hidratare eficientă a ţesuturilor, cât şi datorită potasiului, un electrolit care îmbunăteşte circulaţia limfatică şi combate reţinerea sodiului în organism.
- Cearcăne, ten şi păr. Castraveţii sunt ingrediente de bază în multe produse cosmetice, datorită vitaminelor şi antioxidanţilor pe care îi conţin. Pentru iluminarea şi revigorarea tenului, puteţi prepara diferite măşti pe bază de castraveţi proaspeţi. Dacă vă confruntaţi cu cearcăne cauzate de oboseală şi lipsa somnului, puteţi aşeza câte o felie de castravete pe ochi. Siliciul, vitamina A, vitamina E şi alte vitamine şi minerale din castravete contribuie eficient la creşterea şi regenerarea părului.
- Cancer. Antioxidanţii din castraveţi, cum ar fi cucurbitacina şi acidul cafeic, au rolul de a reduce riscul de cancer şi de a împiedica răspândirea tumorii.
- Tensiune arterială. În cazul în care aveţi hipertensiune arterială, e recomandat să consumaţi cu regularitate castraveţi. Magneziul, potasiul şi fibrele alimentare contribuie eficient la reglarea tensiunii arteriale şi la prevenirea bolilor cardiovasculare.
- Ulcer gastric. Castraveţii au o acţiune alcalină, datorită substanţelor minerale, şi neutralizează aciditatea gastrică, ceea ce înseamnă că ameliorează ulcerul gastric.
- Pietre la rinichi. Deoarece au efect diuretic, castraveţii curaţă rinichii de sedimentele minerale care ar putea duce la formarea calculilor.
- Indigestie. Dacă urmează să vă delectaţi cu un festin culinar care cuprinde alimente bogate în grăsimi săturate şi proteine, este recomandat să aveţi pe masă şi o salată de castraveţi sau un bol cu castraveţi feliaţi. Aceştia previn indigestia şi alte probleme digestive care ar putea apărea ca urmare a excesului culinar.
- Dureri musculare. Efortul fizic care suprasolicită muşchii poate duce la apariţia crampelor şi a alor simptome asociate, însă graţie potasiului, castravetele reduce senzaţiile de durere şi ameliorează contracturile musculare. Consumul de castravete e recomandat şi pentru menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi a oaselor, graţie conţinutului de calciu şi magneziu, care asigură mineralizarea ţesutului, conform sfatulmedicului.ro.