Cât de periculoasă e cafeaua pe caniculă

Apa și ceaiurile sunt cele mai indicate pe timp de caniculă. Dar nici cafeaua nu e interzisă, dacă ții cont de anumite condiții. În schimb, nu este recomandat alcoolul, deoarece favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.  

Cafeaua nu e interzisă pe caniculă, dacă ții cont de anumite condiții
Cafeaua nu e interzisă pe caniculă, dacă ții cont de anumite condiții

Se poate bea cafea și când este cald, dar depinde de cantitatea de cafeină pe care o conține și de acel pahar. În doze mari nu e bună, și mai ales nu e bună pe caniculă. Cafeaua în sine nu este un produs nociv, din contră, spune medicul din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt - Dragoş Toader, pentru adevarul.ro. Asta, însă, dacă vorbim de cafeaua naturală, nu de formulele instant, în care concentraţia de cafeină este mai mare, şi dacă avem grijă când o consumăm şi în cât timp.

Citeşte şi: 12 sfaturi pentru a păcăli canicula!

Şi cei mai mari hipertensivi pot să bea o ceaşcă-două de cafea, ideea este să fie cafea naturală şi să se bea în timp, de la o jumătate de oră - o oră - o oră şi jumate, adică să nu fie sorbită în două-trei mişcări. Atunci (n. red. - când se consumă în timp foarte scurt) produce vasodilataţie excesivă, tahicardie, creşte pulsul foarte mult, hipertensiune şi poate produce accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut“, a explicat medicul.

Aveți grijă când o consumați şi în cât timp

Deşi poate părea surprinzător, efectele nedorite în cazul consumului excesiv se instalează mult mai repede la tineri şi la adulţi, despre care am putea spune că au un organism puternic, comparativ cu situaţia vârstnicilor. Contează, de asemenea, şi în ce perioadă a zilei consumăm cafeaua, astfel încât efectul pe care ni-l dorim să se producă.

Cafeaua e recomandat să o consumi dimineaţă, o cafea de 100 ml, dar după ce mănânci. Şi, la fel, după-amiază, pentru că timpul de înjumătăţire şi de eliminare a cofeinei e undeva la 6 ore, de aceea spunem că nu e bine să bei seara, că nu mai dormi“, mai spune medicul.

Greşim atunci când, de exemplu, apelăm la un automat de cafea şi ne grăbim să consumăm un pahar întreg în mai puţin de 10 minute. „Atunci produce tahicardie, adică creşte pulsul, pulsul crescut duce la hipertensiune arterială, loveşte în vase şi oricând poţi să faci infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Adică modul în care consumi produsul cafea şi tipul de cafea devin la un moment dat periculoase. Dacă ştii s-o consumi, cafeaua, ca şi vinul, de altfel, are o serie întreagă de efecte benefice“, a mai spus medicul.  

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net