Cât de periculoasă este grăsimea abdominală? Nutriționista Cori Grămescu explică cum putem scăpa de ea

Grăsimea abdominală, adesea subestimată, reprezintă un risc semnificativ pentru sănătate. Mai mult decât o problemă estetică, acumularea excesivă de grăsime în zona abdomenului este strâns legată de un spectru larg de afecțiuni grave, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și sindrom metabolic. Înțelegerea pericolelor asociate cu grăsimea abdominală și adoptarea măsurilor necesare pentru a o reduce sunt esențiale pentru menținerea unei vieți sănătoase și active. Nutriționista Cori Grămescu explică pe larg problemele de sănătate care pot apărea din cauza grăsimii abdominale.

Nutriționista Cori Grămescu explică cum putem scăpa de ea
Nutriționista Cori Grămescu explică cum putem scăpa de ea

Cât de periculoasă este grăsimea abdominală?

Când depui multă grăsime în zona abdomenului, aceasta se depune și în exterior, între mușchi și piele, și în interior, în jurul organelor interne. Deși grăsimea de pe exterior este supărătoare mai ales vizual, grăsimea de pe interiorul abdomenului este însă mult mai periculoasă pentru sănătate! Dureri de spate permanente, modificări de postură și risc crescut de diastază abdominală, rezistență la insulină, ficat gras, hipertensiune arterială, probleme hormonale, incontinență urinară, scăderea libidoului, sindrom premenstrual agresiv. Toate astea sunt consecințe ale depunerii de grăsime pe burtă, însă femeile nu știu cum să își structureze dietele ca să scape de toate aceste probleme. Și totuși, soluții există.”, spune Cori Grămescu.

Nutriționista spune că grăsimea viscerală se acumulează în cavitatea abdominală, în jurul organelor interne, și că este strâns legată de numeroase probleme grave de sănătate.

Tulburări metabolice: Această grăsime contribuie la rezistența la insulină și la dezvoltarea sindromului metabolic, factori care pot duce la diabet de tip 2.

Boli cardiovasculare: Substanțele inflamatorii și citokinele eliberate de grăsimea viscerală cresc semnificativ riscul de boli cardiovasculare.

Alte riscuri pentru sănătate: La femei, grăsimea viscerală este asociată și cu un risc crescut de cancer de sân și necesitatea intervențiilor chirurgicale la vezica biliară.

Cori Grămescu explică cum putem scăpa de grăsimea abdominală

Cu toate acestea, există câteva soluții prin care putem reduce grăsimea viscerală atât de dăunătoare pentru sănătate. Cori Grămescu oferă un plan echilibrat de alimentație, însă explică și ce tip de exerciții sunt benefice pentru a da jos grăsimea.

O dietă modificată de tip mediteranean și exercițiile aerobice moderate executate cu greutăți mici sunt strategii eficiente pentru a reduce din grăsimea depusă în interiorul cavității abdominale. Din perspectiva alimentară, o dietă care asigură cel puțin 30 de grame de fibre alimentare provenind dintr-o varietate largă de fructe și legume și proteine slabe provenind din pește sălbatic și carne de pui sau curcan crescut liber formează baza unui plan alimentar antiinflamator care susține pierderea semnificativă în greutate. Planul alimentar ar trebui să evite carbohidrații simpli, oferind în schimb energie din cereale neprocesate, natural fără gluten (orez, ovăz, quinoa, amarant, porumb, hrișcă sunt unele dintre cele mai bune opțiuni). În plus, este nevoie de cel puțin 20 de sortimente de legume și fructe diferite consumate săptămânal, pentru o bună sănătate digestivă. În ceea ce privește sportul, acest tip particular de adipozitate răspunde foarte bine la efortul cardiovascular însoțit de un grad de rezistență fizică medie. Orele de aerobic în grup, clasele moderate de ridicare a greutăților sau antrenamentele tip circuit sunt benefice în acest sens.”, recomandă Cori Grămescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shein lucratori jpg
ski adobestock jpg
Cura cu suplimente de colagen benefica sau periculoasa  Sursa foto shutterstock 2230350637 jpg
zapada1 jpeg
cascada danemarca jpg
image png
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
dulciuri cofetarie   foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net