Cătina te fereşte de viruşi
În sezonul rece, există un mai mare risc de apariţie a răcelilor şi a gripei. De aceea, este bine să-ţi întăreşti sistemul imunitar, urmând un tratament cu unul dintre cele mai cunoscute daruri ale naturii: cătina. Revista “Click! pentru femei” îţi spune la ce te ajută leacurile cu cătină.
Sucul întăreşte imunitatea. Pentru ca orgasnimul să reziste în faţa bacteriilor, ţine o cură cu suc de cătină. Fructele acestui arbust sunt bogate în vitamine (C, E, K, P, complexul B), minerale şi oligoelemente, având proprietăţi antibiotice, imunostimulatoare, antiinflamatoare şi cicatrizante. Sucul se obţine astfel: culege fructe de cătină, spală-le cu apă rece şi zdrobeşte-le. Consumă băutura obţinută pe parcursul a 24 de ore. Bea trei linguri de suc de cătină, de patru ori pe zi, diluat în jumătate de pahar de apă sau suc de mere.
Pe lângă sucul de cătină, poţi apela şi la infuzia din fructe uscate şi zdrobite. Pune una-două linguriţe de pulbere de cătină într-o cană, peste care toarnă 250 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit, iar după 30 de minute, strecoară şi bea ceaiul, mai ales când organismul este slăbit.
Siropul, adjuvant în gripă
Te confrunţi cu gripă, bronşită sau pneumonie? Pentru a grăbi vindecarea şi pentru ca organismul să facă faţă acceselor de febră, consumă zi de zi, pe stomacul gol, şase linguri de sirop de cătină, amestecat cu puţină apă. Amestecă 500 ml de suc de cătină cu 500 ml de miere. Omogenizează bine ingredientele şi pune licoarea la frigider, într-o sticlă închisă ermetic. Întrucât conţine o cantitate mare de antioxidanţi, siropul de cătină este indicat şi în afecţiunile cardiovasculare, cum sunt hipertensiunea arterială şi ateroscleroza. Acesta protejează inima şi vasele de sânge, scade colesterolul „rău“ (LDL) şi previne îngroşarea arterelor. Consumă zi de zi câte trei-patru linguri de sirop de cătină, simplu sau diluat.
Uleiul ameliorează bolile de piele
În cazul în care suferi de psoriazis, eczeme, arsuri ori mâncărimi, urmează o cură de patru-şase săptămâni cu ulei de cătină, pe care îl găseşti la plafar. Datorită vitaminei E care se găseşte din abundenţă în compoziţia fructelor de cătină, pielea este revitalizată. Se administrează pe cale orală între 30-50 de picături de ulei de cătină, dimineaţa şi seara.