Cauze ascunse ale infertilităţii

Ultima actualizare:

    Electronicele şi electrocasnicele din casă sunt pe lista vinovaţilor
Electronicele şi electrocasnicele din casă sunt pe lista vinovaţilor

Încercaţi să aveţi un copil şi nu reuşiţi? Cauzele sunt multe, variate, care dau afecţiuni fără simptome clare. Medicii ginecologi ne spun la ce să fim atenţi şi cum putem rezolva problema.

Statisticile sunt îngrijorătoare. Infertilitatea e incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate şi neprotejate. În România, conform acestei definiţii, statisticile arătau în anul  2014 că 1 din 6 cupluri (adică 15% din populaţia reproductivă), se confruntă cu infertilitate. Raportul e unul îngrijorător deoarece, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2016 numărul a crescut,  astfel că 1 din 4 cupluri nu pot avea copii (20% din populaţia reproductivă).

George Vasilescu, medic ginecolog
George Vasilescu, medic ginecolog

Stilul de viaţă îngreunează situaţia

Cauzele pentru care un cuplu nu poate avea copii sunt tot mai multe. ”Este vorba, în general, de cauze ascunse, adică manifestări fără simptome sau cu simptome minore. Trompe semiînfundate, ovulaţii spora­dice, lipsa sincronizării ac­tului intim cu perioada ovulatorie, calitatea ­slabă a spermatozoizilor. De amintit şi câţiva factori ce ţin de stilul de viaţă şi alimentaţie: stres, adormitul după ora 10 seara, lipsa anumitor vitamine şi  minerale din organism, consumul de cafea şi alcool, fumatul. De asemenea, expunerea excesivă la radiaţiile electromagnetice (televizor, calculator, telefon mobil, cuptor cu microunde) şi la poluanţi (gaze de eşapament, aditivi alimentari, aditivi chimici din cosmetice, vopsele de păr). Fiecare din acestea au o influenţă minoră, dar suprapuse pot determina adevărate cauze de hipofertilitate”, spune dr. George Vasilescu, medic primar obstetrică-ginecologie, competenţă în reproducere umană asistată.

Atât femeia, cât şi bărbatul trebuie să-şi facă analize

Primii paşi pe care trebuie să-i facă un cuplu care îşi doreşte un copil sunt analize de ambele părţi. Pentru femei, e nevoie de: analize de sânge pentru a determina nivelul hormonilor implicaţi în ovulaţie, biopsii şi ecografii, analize ale uterului, trompelor şi colului uterin. Bărbaţii trebuie să-şi facă şi ei analize de sânge care stabilesc nivelul de testosteron, dar şi analize de laborator ale materialului seminal. ”După diagnostic, cuplurile se pot încadra în două categorii: încercarea de a obţine o sarcină pe cale naturală, situaţie în care se recomandă tratamente alternative cum ar fi acupunctura, plante medicinale, vitamine, urmărirea ovulatiei. Şi încercarea de a obţine o sarcină prin una dintre metodele asistării reproductive”,  a mai spus medicul George Vasilescu.

În România, există 24 de clinici de fertilizare in vitro

La noi în ţară sunt, în total, 24 de clinici de reproducere asistată: 13 în Bucureşti, una în Braşov, două la Iaşi, una la Sibiu, două la Timişoara, două la Târgu Mureş, una la Cluj-Napoca, una la  Constanţa şi una la Craiova.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
urgente targu jiu jpg
pian1 jpg
FotoJet jpg
curatenie geamuri istock jpg
botox jpg
test1 jpeg
Pensionari din România jpg
Manastirea prislop  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (27) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net