Ce ascund crizele de hipoglicemie
Senzația constantă de foame poate fi un simptom al hipoglicemiei, adică scăderea nivelului de zahăr în sânge. Este bine să știi de ce apare și cum o previi.
Nivelul zahărului din sânge se modifică pe parcursul zilei, fiind influențat de alimentele pe care le consumăm. După fiecare masă, zahărul din alimente ajunge în sânge și glicemia crește, iar pancreasul secretă insulină, pentru a elimina excesul de zahăr. Corpul nostru are nevoie de zaharuri pentru a funcționa corespunzător, deoarece din ele își extrage energia. Deși zahărul în exces este nociv, săritul peste mese poate destabiliza nivelul său și astfel se instalează crizele de hipoglicemie.
Ce simptome are
Stările de anxietate, tremurăturile, palpitațiile, transpirațiile reci, senzația de foame și amorțelile sau furnicăturile la nivelul mâinilor și al picioarelor sunt printre cel mai des întâlnite simptome în crizele de hipoglicemie. Dacă episodul se prelungește, apar modificări de comportament, de mișcare sau, în cazuri severe, stările de leșin.
Doctorul Elena Tănase, medic specialist medicină internă, atrage atenția că aceste simptome sunt comune cu cele specifice altor afecțiuni. „Le putem pune pe seama hipoglicemiei dacă ele dispar atunci cand nivelul glicemiei se corectează, respectiv după consumul a „ceva dulce”, explică doamna doctor.
Specifice bolnavilor de diabet
Crizele apar frecvent la cei cu diabet de tip 1, care sunt dependenți de insulină, precum și la cei cu diabet de tip 2. Modificarea dozei de insulină sau de antidiabetice orale, nerespectarea orelor de masă, efortul fizic intens sau excesul de băuturi alcoolice pot duce la scăderea glicemiei. În acest caz, este necesar consultul medicului diabetolog pentru ajustarea dozelor tratamentului și identificarea măsurilor necesare în timpul episoadelor. Hipoglicemia se poate manifesta și la cei care au dezechilibre hormonale și la cei care cu insuficiență suprarenală.
Află pe clicksanatate.ro părerea medicului în legătură cu repetatea unui episod de hipoglicemie!