Ce ascund palpitațiile. Dr. Adina Alberts explică cum să combatem atacurile de panică

Ai avut vreodată senzația că inima îți bate atât de tare încât ai crede că „o să îți sară din piept” și că te cuprinde un fior în tot corpul? Palpitațiile cardiace sunt frecvente și pot apărea din diverse motive.

Atac de panică. Foto: arhiva.
Atac de panică. Foto: arhiva.

Palpitațiile cardiace sunt bătăi rapide, puternice sau neregulate ale inimii, care pot fi resimțite, (timp de câteva secunde sau minute), în piept, gât sau chiar în stomac. Adesea sunt descrise ca fiind „senzații de bătăi puternice ale inimii”, însoțite de „un fior” în tot corpul și anxietate.

De multe ori, când o persoană simte că inima îi bate rapid sau neregulat, se gândește imediat că ar putea fi vorba de o problemă serioasă, precum o afecțiune cardiacă, teamă care poate amplifica starea de neliniște. Mai mult decât atât, reacția poate fi mai puternică dacă persoana care resimte palpitațiile are un istoric de atacuri de panică.

Surprinzătoare, dar nu întotdeauna grave!

Apariția palpitațiilor poate fi influențată de o varietate de factori. Unele palpitații pot semnala prezența unor afecțiuni medicale, în timp ce altele nu oferă motive majore de îngrijorare.

Afecțiuni

Senzația de bătăi puternice ale inimii poate semnala prezența unor condiții medicale care necesită atenție, precum: apnee în somn, hipertiroidism, anomalii electrolitice, niveluri scăzute de oxigen, dioxid de carbon, potasiu și zahăr în sânge, pierderi de sânge, deshidratare, glicemie scăzută sau anemie, scriu specialiștii „Clinicii Cleverland”. Palpitațiile pot să apară și în timpul sarcinii sau la menopauză.

Sport

Palpitațiile pot fi provocate și de exercițiile fizice intense, ca reacție naturală a corpului la efort. Când faci sport, inima începe să bată mai repede pentru a furniza sânge și oxigen mușchilor care sunt în activitate. De asemenea, sportul eliberează adrenalină (sau epinefrină), un hormon care accelerează ritmul cardiac.

Alcool

Consumat în cantități mari și pe termen lung, alcoolul afectează sistemul nervos și crește temporar ritmul cardiac, cauze care duc la palpitații. De asemenea, alcoolul deshidratează și duce la pierderea de electroliți din organism, de altfel necesari pentru un ritm cardiac normal.

Consumul de alimente picante

Inclusiv consumul de alimente picante poate provoca palpitații, anunță „Clinica Cleverland”. Explicația este că astfel de alimente conțin capsaicină, o substanță care crește ritmul cardiac și temperatura corpului. De asemnea, capsaicina poate cauza indigestie, care la rândul său, provoacă o reacție de stres a corpului, implicit palpitații.

Știai că… Dormitul pe o parte poate crește presiunea în corp și provoaca palpitații?

Emoții intense

Unele persoane pot resimți palpitații în momente încărcate de o intensitate emoțională. Spre exemplu, în momentele de anxietate sau când traversează o perioadă stresantă.

Trucul medicului Adina Alberts împotriva atacurilor de panică

Dacă palpitațiile îți provoacă un atac de panică, Dr. Adina Alberts oferă un sfat util pentru gestionarea acestei situații. Surprinzător, specialistul recomandă consumul de înghețată:

Înghețata stimulează ramurile nervului vag care se află la nivelul cervical. Stimularea nervului vag determină liniștire, este anxiolitică. Așa reușim să scăpăm de atacul de panică!”, spune medicul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Profesorul de genetică David Sinclair cunoscut drept „gurul de la Harvard” Foto David Sinclair
prysmian1 jpeg
Athos Salomé jpg
flori jpeg
dezvaluirile unui medic din germania jpg
fructe si legume jpg
odette sansom jpg
mina observator jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net