Ce boli poate provoca aerul condiționat. De fiecare dată când îl pornești, te expui unui risc major

În zilele de vară, aerul condiționat este nelipsit din casele oamenilor, fiind prima alegere atunci când vor să se răcorească pe timp de caniculă. Însă, în ciuda faptului că ne ajută să facem față căldurii insuportabile, folosirea acestuia în exces poate provoca o serie de afecțiuni medicale. Iată ce boli poate provoca folosirea zilnică a aerului condiționat și cum previi îmbolnăvirile.

 Ce afecțiuni pot apărea după expunerea la aerul condiționat / Foto: Freepik
Ce afecțiuni pot apărea după expunerea la aerul condiționat / Foto: Freepik

Expunerea îndelungată la aerul condiționat poate avea efecte negative asupra sănătății, fiind vinovat de diverse afecțiuni precum bronșita, pneumonia, alergii, paralizie și chiar infecții cu anumite bacterii.

Diferența de temperatură dintre mediul interior și cel exterior nu trebuie să depășească 10 grade. Organismul se adaptează cu dificultate la diferențe mari de temperatură, așa că este ușor să te îmbolnăvești. Aerul rece nu trebuie direcționat direct către persoana din cameră. Același lucru este valabil și în mașini. 

Ce boli poate provoca aerul condiționat

După cum spuneam, aerul condiționat este cauza multor boli. Echipamentul și filtrele de aer conțin multe bacterii și agenți patogeni care sunt eliberați în cameră atunci când unitatea este pornită. De aceea, trebuie curățate și dezinfectate periodic. 

Persoanele care sunt expuse în mod regulat la aparatele de aer condiționat pot lua viruși respiratori. Desigur, cei mai sensibili și predispuși sunt copiii și bătrânii. Pot apărea probleme precum bronșite sau traheobronșite, afectarea sistemului imunitar, sinuzită, nevralgii. Expunerea eronată la aerul condiționat poate provoca apariția sinusurilor frontale, maxilare, nevralgii ale nervilor cranieni și paralizie a nervilor facial.

Poate apărea și paralizia nervului trigemen, se manifestă pe jumătate de craniu și necesită recuperare pe termen lung. În plus față de aceste afecțiuni, pot apărea și spondiloza, torticolis, lumbago, rinita, gâtul uscat și ochi lăcrimați, și dureri la nivelul lombar. Bronșita este o altă boală care poate fi cauzată de expunerea prelungită la aer condiționat. Printre cele mai mortale boli se numără legioneloza, cauzată de bacteria Legionella pneumophila. Această bacterie trăiește în aparatele de aer condiționat care nu sunt întreținute și curățate.

Legioneloza poate duce, de asemenea, la deces, dacă pacientul nu solicită imediat asistență medicală. Boala se manifestă în două moduri – febră scăzută și simptome asemănătoare gripei, dar este posibilă și pneumonia atipică. Aceste afecțiuni și boli pot modifica dramatic starea persoanelor care au și alte afecțiuni cronice. 

Cum să reduci consumul aerului condiționat

Dacă doriți să folosiți mai puțin aparatul de aer condiționat, trebuie doar să urmați câteva sfaturi simple. Primul pas este să vă asigurați că unitatea de aer condiționat funcționează la capacitate maximă. Asigurați-vă că filtrele sunt curate și că aparatul este bine întreținut (consumă cu până la 15% mai puțină energie).

Un alt sfat este să folosești ferestrele și draperiile cu înțelepciune. Astfel. în timpul zilei, când soarele este puternic, închideți ferestrele și trageți draperiile. Vei reduce pătrunderea căldurii în locuință și, în consecință, consumul de aer condiționat.

Nu uitați de ventilatoare. Ele pot ajuta la circulația aerului și pot face aerul condiționat mai eficient. În cele din urmă, setați termostatul la o temperatură confortabilă, dar nu prea rece. Dacă setați temperatura prea scăzută, aparatul de aer condiționat va trebui să lucreze mai mult și să folosească mai multă energie. Temperatura ideală pentru majoritatea oamenilor este de 24 de grade Celsius.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front asistati jpg
durau jpg
test de personalitate jpg
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
oradea city 1339369 1280 jpg
harta romaniei jpg
2 salata de ton png png
case vedete incendiu los angeles jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net