Ce boli pot cauza somnul insuficient

22 decembrie 2015
image

Persoanele care nu dorm suficient, adic─â ┼čapte-opt ore pe noapte, sunt mai predispuse la anumite afec┼úiuni. S─â te asiguri c─â ai un somn odihnitor este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le po┼úi face pentru s─ân─âtatea ta. Cite┼čte ├«n revista ÔÇ×Click! pentru femeiÔÇť la ce boli te expui prin nesomn.

Ora la care sun─â ceasul este un factor dup─â care s─â te ghidezi, s─â vezi dac─â ai dormit suficient. Dac─â te treze┼čti cu c├óteva minute ├«nainte ca acesta s─â sune, atunci organismul este odihnit. Dac─â nu auzi alarma ├«nseamn─â c─â ai dormit pu┼úin. C├ónd acest lucru se ├«nt├ómpl─â frecvent, ia-l ca pe un semnal de alarm─â pentru organismul t─âu, c─âci te po┼úi ├«mboln─âvi mai u┼čor, spre deosebire de persoanele care ├«┼či respect─â orele de somn.

Obezitate

Mai multe studii au ar─âtat c─â persoanele care dorm mai pu┼úin de ┼čase ore pe noapte sunt mai predispuse la obezitate, fa┼ú─â de cei care au un somn de opt ore. Organismul persoanelor care nu se odihnesc suficient secret─â mai mult cortizol, cunoscut drept hormonul stresului. Drept urmare, au o poft─â de m├óncare mai mare, ├«nc├ót ajung s─â le fie foame mai des, deci s─â consume mai multe calorii ┼či s─â se ├«ngra┼če. De asemenea, poate cre┼čte ┼či nivelul grelinei, un hormon care stimuleaz─â apetitul.

Infecţii

Nop┼úile albe te pot face sensibil ├«n fa┼úa infec┼úiilor, din cauz─â c─â sl─âbesc imunitatea. Potrivit unui studiu recent, dac─â dormi frecvent mai pu┼úin de ┼čase ore pe noapte, e┼čti de patru ori mai predispus la r─âceli ┼či grip─â, c├ót ┼či la alte infec┼úii ├«n organism.

Diabet

Persoanele care au frecvent probleme cu somnul sunt de ┼čase ori mai predispuse diabetului de tipul II, arat─â un studiu britanic recent, la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane. Cercet─âtorii au constatat c─â odihna insuficient─â poate duce la eliberarea de insulin─â, respectiv la cre┼čterea nivelului acesteia ├«n s├ónge, favoriz├ónd apari┼úia diabetului.

Boli de inim─â

Potrivit unui studiu publicat ├«n Jurnalul Asocia┼úiei Americane de Cardiologie, b─ârba┼úii care nu se odihnesc suficient au un risc cu 80% mai mare s─â sufere de hipertensiune fa┼ú─â de cei care se pot bucura de un somn lini┼čtit noaptea. Studiul a fost efectuat la ┼×coala de Medicin─â Harvard, pe 784 de voluntari, cu v├órsta de peste 65 de ani. Acestora le-a fost monitorizat somnul pe o perioad─â de trei ani ┼či jum─âtate.   

cub miron cosma png
madalina ghenea cannes6 jpg
FotoJet (4) jpg
4 laura cosoi jpg jpeg
mirabela dauer te cunosc de undeva zarug jazzy jo3 png
FotoJet (2) jpg
cub vedete gravide png
FotoJet (1) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
cub miron cosma png
Mircea Geoan─â: ÔÇ×75% din tot ceea ce ├«nseamn─â total de for┼úe militare ruse┼čti sunt blocate ├«n Ucraina cu rezultate mediocre din punct de vedere militarÔÇŁ jpeg
000 jpg
FotoJet (5) jpg
regina elisabeta harry meghan jpeg
kate middleton si printul william foto profimedia 11 jpeg