Ce efecte terapeutice are călinul
Pentru că fructele călinului se recoltează în lunile septembrie- octombrie, nu strică să le aveţi în casă, în cutiuţa cu minuni naturiste. Planta, de la care se folosesc scoarţa, frunzele, fructele, sâmburii şi cozile, are un puternic efect sedativ, dar şi acţiune astringentă, hipotensivă, cardiotonică şi laxativă.
Decoct. Se fierb două linguriţe de scoarţă de călin, uscată şi mărunţită, în 250 ml de apă, timp de zece minute. Se beau două căni pe zi din acest ceai. Este ideal în bronşite, alergii, hipertensiune arterială, dismenoree, spasme musculare, hemoragii. Are şi un excelent efect cardiotonic – previne infarctul, precum şi de calmare a sistemului nervos – mai ales în caz de stres puternic şi emoţii puternice.
Ceai. Se pune o lingură de fructe la o cană de 250 ml de apă clocotită şi se infuzează timp de patru ore. Se consumă câte un pahar de ceai de trei ori pe zi. Este recomandat în bronşitele astmatice şi în tusea rebelă. Este, de asemenea, un adjuvant în hemoragiile postnatale. Mai mult, ceaiul din scoarţă de călin este un foarte bun stimulator al poftei de mâncare. Totodată, ceaiul din cozile de călin şi din sâmburi este foarte indicat în colici, dureri menstruale, dureri reumatismale şi colici renale. Fructele călinului se culeg toamna, în septembrie şi octombrie.
Siropul de fructe de călin este un înlocuitor perfect al ceaiului, având în vedere că acesta din urmă are un miros mai neplăcut. Se obţine astfel: într-un vas emailat sau de sticlă se aşază un strat de fructe, apoi unul de zahăr şi tot aşa, până se umple vasul.
Se lasă la rece câteva zile, până când se topeşte zahărul şi fructele lasă siropul, apoi se stoarce foarte bine printr-un tifon, astfel încât să rămână în tifon coaja şi seminţele fructelor. Sucul se toarnă în sticle şi se păstrează la frigider, pentru a nu fermenta. Se consumă câte o lingură de sirop, de trei ori pe zi. Este excelent în caz de gastrite hiperacide.
Tinctura de călin. Se obţine dintr-o parte de scoarţă de călin la cinci părţi de alcool alimentar de 70 de grade. Preparatul se ţine într-un borcan, la temperatura camerei, şi se lasă să stea timp de 15 zile, ermetic închis, agitân-du-se zilnic recipientul. Din tinctura rezultată se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, diluată în puţină apă, înainte de mese. Este un eficient remediu pentru durerile de cap, datorită faptului că relaxează vasele sanguine care irigă creierul.
Tinctura de călin se poate obţine şi din mugurii tineri de călin culeşi primăvara, nu doar din scoarţa călinului. De asemenea, în combinaţie cu tinctura de salcie, tinctura de călin are efecte antiinflamatoare, conform www.sursedesanatate.ro.