Ce este boala Alzheimer ╚Öi cum ne men╚Ťinem creierul s─ân─âtos. Simptome ╚Öi categorii de risc

image
Oamenii cu Alzheimer își pierd memoriaFOTO: Pixabay.com

Alzheimer, boala de care ar suferi ╚Öi ├«ndr─âgitul interpret de muzic─â popular─â Benone Sinulescu, reprezint─â cea mai frecvent─â cauz─â de demen╚Ť─â a v├órstei a treia ╚Öi cea mai important─â din grupul bolilor degenerative a Sistemului Nervos Central. Cei care fac sport ╚Öi au o activitate intelectual─â intens─â sunt mai pu╚Ťin vulnerabili ├«n fa╚Ťa acestei afec╚Ťiuni.

Benone Sinulescu (83 de ani) este internat la Spitalul Jude╚Ťean Arad, dup─â un episod ├«ngrijor─âtor, relatat chiar de fostul lui impresar. Conform Aradon.ro ╚Öi Antena 3, artistul ar suferi de Alzheimer ┼či afec┼úiuni cardiace, probleme medicale specifice v├órstei.

Alzheimer, cunoscut─â ╚Öi ca ÔÇŁBoala uit─âriiÔÇŁ este o afec╚Ťiune neurologic─â care determin─â moartea unor celule de la nivelul creierului, care are ca ╚Öi consecin╚Ť─â pierderile de memorie ╚Öi declinul cognitiv, conform doc.ro.

Este un tip de demen╚Ť─â care debuteaz─â cu simptome bl├ónde ╚Öi evolueaz─â treptat, fiind o afec╚Ťiune degenerativ─â.

Alzheimer-ul este definit ca o afec╚Ťiune progresiv─â, care distruge treptat memoria ╚Öi alte func╚Ťii mentale importante. Este, totodat─â, cea mai des ├«nt├ólnit─â form─â de dement─â. La pacien╚Ťii cu Alzheimer, celulele creierului se degradeaz─â ╚Öi mor, cauz├ónd un declin la nivelul memoriei ╚Öi al func╚Ťiilor mentale.

Afec╚Ťiunea Alzheimer cauzeaz─â moartea celulelor nervoase, dar ╚Öi pierderea ╚Ťesuturilor de la nivelul creierului.

Pentru mul╚Ťi pacien╚Ťi, tulbur─ârile de memorie devin sup─âr─âtoare pe m─âsur─â ce ├«mb─âtr├ónesc. Aproximativ 40 % dintre persoanele de peste 65 de ani prezint─â alter─âri de memorie, asociate ├«naint─ârii ├«n v├órst─â ceea ce reprezint─â de exemplu, ├«n SUA, circa 16 milioane de oameni dintre care 1 % evolueaz─â anual c─âtre demen╚Ť─â, scrie cdt-babes.ro.

Simptomele bolii Alzheimer

Cele mai frecvente simptome ale acestei boli sunt:

┬Ě Pierderea energiei ╚Öi a entuziasmului

┬Ě Pierderea interesului pentru activit─â╚Ťile ce ╚Ťin de munc─â ori cele sociale

┬Ě Pierderea memoriei pe termen scurt, apoi ╚Öi pe cea pe termen lung

┬Ě Probleme de vorbire (dificultatea de a purta o conversa╚Ťie ori repetarea unor cuvinte/ idei)

┬Ě Probleme de coordonare

┬Ě St─âri depresive

┬Ě Probleme de orientare

. Schimb─âri de personalitate ╚Öi comportament -  Persoana devine neobi╚Önuit de nervoas─â, iritabil─â, agitat─â sau lini╚Ötit─â. Uneori, persoanele cu Alzheimer devin confuze ╚Öi paranoice.

┬Ě Incapacitatea de a pl─ânui sau organiza, dar ╚Öi de a lua o decizie. Problemele de memorie nu sunt egale cu Alzheimerul.

O serie de probleme de s─ân─âtate pot cauza probleme de memorie ╚Öi de percep╚Ťie: afec╚Ťiuni tiroide, depresie, deficit de vitamine.

╚śtia╚Ťi c─â b─âutorii modera╚Ťi de vin au risc sc─âzut de Alzheimer?

Conform cdt-babes.ro, pentru a men╚Ťine creierul s─ân─âtos mai mult timp, este bine s─â ╚Ťinem cont de urm─âtoarele sfaturi:

Reducerea stresului. Stresul cronic poate contribui la apari╚Ťia depresiei ╚Öi a tulbur─ârilor anxioase care interfer─â, adeseori, cu procesele normale ale memoriei, mai ales la persoanele v├órstnice.

Activitatea fizic─â. Exerci╚Ťiile fizice pot s─â creasc─â fluxul cerebral, care la r├óndul s─âu, duce la stimularea celulelor nervoase.

Alimenta╚Ťia. Persoanele care au un exces ponderal prezint─â un risc crescut de apari╚Ťie a unor boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterial─â. Aceste boli asociate obezit─â╚Ťii, produc afec╚Ťiuni cardiovasculare, care au ca urmare alterarea memoriei ╚Öi demen╚Ťa. Studiile arat─â c─â regimurile alimentare s─ârace ├«n gr─âsimi reduc riscul de instalare a bolii Alzheimer.

Exist─â, ├«ns─â, ╚Öi gr─âsimi benefice pentru s─ân─âtatea creierului (dieta bogat─â ├«n ulei de m─âsline cu efect protector fa╚Ť─â de declinul cognitiv asociat ├«naint─ârii ├«n v├órst─â). Vitamina C ╚Öi A, av├ónd un efect antioxidant, pot de asemenea proteja creierul. A fost dovedit─â capacitatea antioxidant─â relativ mare a unor fructe ╚Öi legume : afine, c─âp╚Öuni, ro╚Öii, broccoli.

Activitatea mental─â. Riscul de a face boala Alzheimer este mai redus ├«n r├óndul persoanelor active din punct de vedere intelectual. Persoanele care obi╚Önuiesc s─â citeasc─â ╚Öi desf─â╚Öoar─â activit─â╚Ťi stimulatoare pentru intelect sau legate de procesul de ├«nv─â╚Ťare ├«╚Öi men╚Ťin mai bine func╚Ťia mnezic─â ╚Öi un timp mai ├«ndelungat.

Persoanele care au suferit un traumatism cranio-celebral cu pierderea st─ârii de con╚Ötien╚Ť─â timp de minim o or─â, sunt expuse unui risc dublu de a face la un moment dat boala Alzheimer.

Fumatul este un alt factor de risc pentru tulburările de memorie ce apar odată cu înaintarea în vârstă. Fumătorii sunt expuși unui risc dublu de a face boala Alzheimer.

Studii efectuate pe b─âutorii modera╚Ťi de vin au indicat la ace╚Ötia un risc mai sc─âzut de apari╚Ťie a bolii Alzheimer, comparativ cu marii b─âutori ╚Öi cu abstinen╚Ťii.

S-a constatat c─â men╚Ťinerea contactelor interumane ╚Öi implicarea ├«n activit─â╚Ťi utile permit anticiparea unei b─âtr├óne╚Ťi frumoase.

Tratamentul medicametos prescris pentru boala Alzheimer are rolul de a ameliora simptomele, dar ╚Öi de a ├«ncetini evolu╚Ťia afec╚Ťiunii. Unele medicamente, spre exemplu, echilibreza nivelul de acetilcolin─â, netrotransmitator important pentru memorie ╚Öi ├«nv─â╚Ťare, scrie doc.ro. Din p─âcate, efectele acestora dureaz─â pe o perioad─â limitat─â, de 6-12 luni. Printre efectele secundare ale acestor tratamente se afl─â: diareea, v─ârs─âturile, grea╚Ťa, oboseala, insomnia, pierderea apetitului ╚Öi sc─âderea ├«n greutate.

Exist─â 3 tipuri de medicamente care ac╚Ťioneaz─â astfel:

Donapezil ÔÇô acesta este singurul tratament pentru Alzheimer recomandat ╚Öi ├«n stadiul u╚Öor, dar ╚Öi ├«n cel moderat sau sever. Acesta se reg─âse╚Öte fie sub form─â de tablet─â care se ├«nghite, fie sub form─â de tablet─â efervescent─â.

Galantamina ÔÇô este folosit pentru formele u╚Öoare sau moderate de Alzheimer ╚Öi se reg─âse╚Öte sub form─â de tablet─â sau sub form─â lichid─â.

Rivastigamina ÔÇô folosit─â pentru tratarea formelor u╚Öoare sau moderate de Alzheimer, rivastigamina se reg─âse╚Öte sub form─â de capsule, ├«n stare lichid─â sau sub form─â de plasture.

O alt─â categorie de medicamente este cea alc─âtuit─â din medicamentele care echilibreaz─â produc╚Ťia glutamatului, substan╚Ť─â neurotransmitatoare din creier care joac─â un rol important ├«n men╚Ťinerea memoriei ╚Öi ├«n stimularea capacit─â╚Ťii de ├«nv─â╚Ťare. Celulele din creierul persoanelor cu Alzheimer secret─â prea mult glutamat, iar medicamentele precum memantina men╚Ťine nivelul de glutaman echilibrat.

Aceste medicamente ├«mbun─ât─â╚Ťesc modul ├«n care creierul func╚Ťioneaz─â, av├ónd un impact pozitiv asupra calit─â╚Ťii vie╚Ťii pacientului bolnav. Aceste medicamente au rezultate ╚Öi mai bune dac─â sunt luate ├«n combina╚Ťie cu cele enumerate mai sus. Printre reac╚Ťiile adverse ale acestui tip de medicament se afl─â: oboseal─â, ame╚Ťeli, confuzie, constipa╚Ťie ╚Öi dureri de cap.

Pe l├óng─â aceste terapii, medicul poate prescrie ╚Öi tratament medicamentos pentru tratarea problemelor de s─ân─âtate ce apar odat─â cu aceasta afec╚Ťiune: depresia, insomnia, problemele comportamentale, agita╚Ťia ╚Öi agresivitatea.

Numele acestei afec╚Ťiunii provine de la numele lui Alois Alzheimer, psihiatrul de origine german─â care a descris pentru prima dat─â simptomele acestei boli. Emil Kraepelin, tot psihiatru german, a fost cel care a folosit pentru prima dat─â no╚Ťiunea de ÔÇ×boal─â AlzheimerÔÇť ├«n anul 1911.

Citește și:6 semne timpurii ale bolii Alzheimer

Benone Sinulescu împlinește 83 de ani

silviu silvius prigoana jpeg
Lucile Randon
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
anamaria prodan3 png
280952814 1610884362606650 749984686026597387 n jpg
laura cosoi jpg
4 theo rose jpeg
jon snow si daenerys foto instagram
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 iunie sf david tesalonic png
silviu silvius prigoana jpeg
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
so╚Ťie george simion jpeg