Ce este radioterapia stereotaxică. Dr. Cristina Iftode: „În anumite situații, poate înlocui și o intervenție chirurgicală”

În ultimii ani, tratamentul oncologic prin radioterapie s-a dezvoltat, iar evoluţia tehnologică face posibilă şi radioterapia stereotaxică, prin care pacientul beneficiază de mai puţine şedinţe de iradiere, dar la o intensitate mai mare. Decontată acum de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin acest tip de radioterapie, pacienților oncologici li se oferă șanse la viață. În cadrul unui interviu, Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, a oferit mai multe detalii.

Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, totul despre radioterapia stereotaxică
Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, totul despre radioterapia stereotaxică

Dr. Cristina Iftode, coordonatoarea Departamentului de Stereotaxie din Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, despre cazurile în care este recomandată radioterapia stereotaxică, ce presupune tratamentul și cât de repede se recuperează pacientul după o astfel de procedură.

De la specialistul în radioterapie aflăm tot ceea ce este important de cunoscut despre radioterapia stereotaxică, una dinttre cele mai moderne tehnici de radioterapie în tratarea bolilor oncologice.

Este radioterapia stereotaxică nouă în România? Ce presupune acest tip de terapie?

Dr. Cristina Iftode: Este o procedură mai recentă, la noi se face de câțiva ani, dar în lume nu este una nouă, dar a fost adoptată, în forma sa modernă, în anii ’90 ai secolului trecut. Este un tip de radioterapie foarte precis și țintit, care reușește să administreze doze foarte mari de radioterapie într-un număr extrem de redus de ședințe. În general, pacienții care efectuează cure de radioterapie sunt obișnuiți cu tratamente destul de lungi, de la câteva săptămâni la câteva luni. Prin această tehnică, în situații foarte bine selectate, reușim să scurtăm extrem de mult perioada totală a tratamentului. În general, un tratament complet durează aproximativ o săptămână, iar doza este mult mai mare în anumite situații decât tratamentul administrat clasic într-o lună și jumătate sau chiar în două luni.

Avantajele radioterapiei stereotaxice

În ce situații poate fi folosită radioterapia stereotaxică și care sunt avantajele acestei proceduri?

Putem efectua această procedură pentru volume tumorale destul de mici ca dimensiune, până la maximum 5 centimetri. Evident, la nivel cerebral, de pildă, o tumoră de asemenea dimensiuni este considerată chiar foarte mare. Una dintre cele mai frecvente boli oncologice pe care o abordăm prin radioterapie stereotaxică este reprezentată de metastazele cerebrale. Sunt pacienți care vin cu o singură metastază mică, de câțiva milimetri sau unul-doi centimetri, dar putem trata și pacienții cu multe metastaze. Evident, strategia terapeutică o decidem în funcție de extensia bolii. În cazul primei categorii, putem utiliza radiochirurgia, cum ziceam, într-o singură ședință. Însă, și în acest caz pot apărea diferențe în funcție de localizarea leziunii. Dacă este în vecinătatea unor organe foarte delicate – pe lângă nervii optici sau în apropierea trunchiului cerebral –, este mai dificil să efectuăm o singură ședință și trebuie să fim precauți și să împărțim doza de radioterapie tocmai pentru a proteja cât mai bine acele structuri. Terapia stereotaxică efectuată cu acceleratorul liniar ne permite să împărțim doza și să intervenim chiar în zone complicate ale capului.

Această radioterapie poate fi folosită în orice tip de cancer, indiferent de organul afectat?

Nu. Sunt anumite criterii pe care le discutăm în comisia interdisciplinară. Radioterapia stereotaxică poate fi aplicată doar în anumite situații. Le putem propune această strategie pacienților cu tumori primare: tumori pulmonare în stadii inițiale – doar cu leziunea pulmonară, fără invazie la nivel ganglionar, cu o dimensiune până în 4-5 centimetri, atât cele cu celulă mică, cât și cele fără celulă mică; tumoră pancreatică – în cazuri selecționate, fără invazie directă la nivelul duodenului sau al stomacului; tumora de prostată – în stadiile inițiale; hepatocarcinom. Cancerele genitale nu sunt abordate în primă fază cu radioterapie stereotaxică. Pe de altă parte, această formă de radioterapie poate fi folosită în abordarea a aproape oricărui tip de metastaze: cerebrale, pulmonare, hepatice, osoase, atât vertebrale, cât și în afara coloanei, tumori ganglionare mediastinale, abdominale sau pelvice. Evident, nu toți pacienții cu metastaze pot fi iradiați, doar cei care prezintă un număr limitat de metastaze. În termeni medicali, pacienții oligometastatici – cei care au până la cinci leziuni metastatice în maximum trei organe. Trebuie să facem o distincție importantă între pacienții fără metastaze și cei care au multe metastaze. E clar că într-o boală foarte extinsă, cu numeroase metastaze, nu avem cum să ajutăm prea mult cu un tratament local cum este radioterapia stereotaxică, ci este indispensabil rolul oncologului și al terapiei sistemice. Cu tratamentul țintit de radioterapie putem interveni la pacienții cu acest status intermediar între boală localizată și una foarte extinsă, dar sunt cazuri foarte bine selectate, analizate în echipa multidisciplinară. Din fericire, de câteva luni este decontat acest tratament. Până acum câteva luni, nu era decontat tratamentul și exista o piedică financiară pentru pacienți, practic li se lua acestora o șansă la viață.

Decontată de stat

Pacientul care a fost operat poate face acest tip de radioterapie?

Depinde de situație. Dacă sunt recidive de mici dimensiuni, poate fi indicată stereotaxia, dar trebuie verificat fiecare caz în parte. O intervenție chirurgicală anterioară nu este o contraindicație. Radioterapia efectuată anterior ar putea însă pune probleme, pentru că țesutul respectiv a fost deja iradiat, la fel și organele sănătoase din jur. Radioterapia stereotaxică ne permite să administrăm doze mari de radiație, cu șanse de succes terapeutic mai mari, și evităm totodată mai bine organele din jur, ceea ce reprezintă un mare avantaj. În anumite situații, putem interveni chiar și pe zone deja iradiate. Evident, cazul ideal pentru reiradieri este să fie cât mai îndepărtat tratamentul precedent. Toate aceste lucruri sunt analizate pentru fiecare caz în parte, personalizăm foarte mult tratamentul. Trebuie să facem asta pentru că ne permite tehnologia și ne ajută și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Terapia stereotaxică poate fi indicată la orice vârstă?

Nu există limite de vârstă, nu sunt astfel de contraindicații. Este o tehnică neinvazivă, fără anestezie, care nu necesită internarea pacientului. Ședința de radioterapie stereotaxică durează un sfert de oră, deci este comodă pentru pacient. În anumite situații, stereotaxia poate înlocui și o intervenție chirurgicală, ceea ce este un avantaj fabulos, mai ales când vorbim de pacienții metastatici. Cei mai mulți dintre ei sunt deja în cursul unui tratament de chimioterapie sau imunoterapie pe care, adesea, nici nu trebuie să îl întrerupă pentru a efectua radioterapie stereotaxică, cum se întâmplă însă în cazul unei intervenții chirurgicale.

Ce reacții pot apărea după radioterapia stereotaxică?

Depinde extraordinar de mult de zona pe care o iradiem și de organele vecine. De exemplu, dacă vorbim de o metastază pulmonară, pot apărea dureri toracice, tuse, febră și dificultate la înghițire dacă leziunea se află aproape de esofag. Toate aceste lucruri le explicăm pacientului înainte de a începe tratamentul, dar de cele mai multe ori nu apar simptome importante după intervenție. În cazul în care, totuși, apar reacții, le tratăm.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pistol jpg
iliescu si clinton jpg
vot anulat sosoaca  jpg
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
tudor chirila facebook jpg
ludovic orban jpg
politia facebook jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net