Ce este și cum se tratează boala arterială periferică?

image
Angiograf cardiovascularfoto: Sanador

Boala arterial─â periferic─â este o ├«ngustare a arterelor periferice, cele care transport─â s├óngele oxigenat ╚Öi substan╚Ťele nutritive de la inim─â c─âtre extremit─â╚Ťi, cauzat─â ├«n cele mai multe cazuri de ateroscleroz─â. Simptomele bolii arteriale periferice sunt mai frecvente la nivelul membrelor inferioare ╚Öi includ senza╚Ťia de oboseal─â, crampele sau durerea la nivelul picioarelor, care apar ini╚Ťial la eforturi fizice ╚Öi se amelioreaz─â ├«n repaus. Astfel de simptome trebuie investigate cu aten╚Ťie pentru a preveni evolu╚Ťia bolii, de obicei sever─â.

Principalii factori de risc pentru boala arterial─â periferic─â sunt fumatul, hipertensiunea arterial─â, ateroscleroza, diabetul zaharat, nivelurile crescute ale colesterolului, v├órsta mai mare de 60 de ani. Pentru prevenirea afec╚Ťiunii sau ameliorarea simptomelor bolii, se recomand─â efectuarea de activit─â╚Ťi fizice, renun╚Ťarea la fumat, dar ╚Öi controlul tensiunii arteriale, al colesterolului seric ╚Öi al diabetului zaharat.

La pacien╚Ťii cu calcific─âri importante la nivelul arterelor membrelor inferioare poate ap─ârea ischemia critic─â de membru inferior. Netratat─â, aceasta duce la necroza ╚Ťesuturilor din teritoriile la care nu mai ajunge s├ónge arterial, cu necesitatea amput─ârii membrului ├«n cauz─â. Pentru a evita aceast─â complica╚Ťie sever─â, se recomand─â efectuarea de consulturi de specialitate la medicul cardiologi sau la chirurgul vascular. Diagnosticul prompt ╚Öi tratamentul adecvat sunt urmarea unei evalu─âri atente ╚Öi complete a pacientului de c─âtre o echip─â multidisciplinar─â, cu experien╚Ť─â vast─â ├«n tratarea piciorului arteriopat.

Tratamentul vizeaz─â corectarea factorilor de risc, prevenirea complica╚Ťiilor ╚Öi tratamentul acestora atunci c├ónd apar claudica╚Ťia ╚Öi, ulterior, ischemia critic─â a membrului inferior. Tratamentul medicamentos ╚Öi schimbarea stilului de via╚Ť─â sunt recomandate tuturor pacien╚Ťilor cu boal─â arterial─â periferic─â.

La pacien╚Ťii cu claudica╚Ťie, boala este poten╚Ťial evolutiv─â, p├ón─â la 10ÔÇô15% din pacien╚Ťi prezent├ónd o evolu╚Ťie sever─â a bolii c─âtre ischemie critic─â de membru inferior. Rolul tratamentului de revascularizare este acela de a ├«mbun─ât─â╚Ťi simptomele, statusul func╚Ťional ╚Öi calitatea vie╚Ťii. Revascularizarea se va lua ├«n discu╚Ťie ├«ns─â dup─â ce r─âspunsul inadecvat la m─âsurile de schimbare a stilului de via╚Ť─â ╚Öi la tratamentul medicamentos.

Pentru boala aorto-iliac─â cu stenoze superioare la nivelul axelor arteriale proximale, de prim─â inten╚Ťie sunt indicate procedurile endovasculare. De asemenea, ori de c├óte ori este posibil, se indic─â, procedurile minim invazive de revascularizare ╚Öi la nivel femuro-popliteu. Revascularizarea chirurgical─â se indic─â la pacien╚Ťii cu r─âspuns inadecvat la terapia non-chirurgical─â care au anatomie favorabil─â pentru un rezultat chirurgical de durat─â, au risc operator acceptabil ╚Öi par a avea un beneficiu suplimentar fa╚Ť─â de revascularizarea endoluminal─â. ├Än acest caz, se prefer─â revascularizarea chirurgical─â cu grefon venos.

├Ängrijirea pacien╚Ťilor cu ischemie critic─â de membru inferior include evaluarea ├«n vederea revasculariz─ârii, instituirea ├«n paralel de terapii de vindecare a pl─âgii ╚Öi terapii medicamentoase pentru preven╚Ťia evenimentelor ischemice cardiovasculare. Aceast─â abordare a bolii are ca ╚Ťint─â minimalizarea pierderii de ╚Ťesut, vindecarea complet─â a r─ânilor ╚Öi p─âstrarea func╚Ťionalit─â╚Ťii piciorului. Scopul revasculariz─ârii ├«n ischemia critic─â de membru inferior este de a furniza flux sanguin c─âtre cel pu╚Ťin o arter─â patent─â, ├«n vederea sc─âderii durerii, favoriz─ârii vindec─ârii ╚Öi p─âstr─ârii func╚Ťionalit─â╚Ťii piciorului.

To╚Ťi pacien╚Ťii cu ischemie critic─â de membru inferior necesit─â, ├«nainte de amputa╚Ťie, o evaluare ├«n echip─â multidisciplinar─â pentru a stabili posibilitatea ╚Öi beneficiul revasculariz─ârii. Ori de c├óte ori este posibil, se va recomanda revascularizarea endovascular─â; dac─â aceasta nu este posibil─â ╚Öi nu este posibil─â nici revascularizarea chirurgical─â cu ven─â autolog─â, se recomand─â revascularizare cu protez─â.

La Spitalul Clinic SANADOR, echipele deosebit de competente din Departamentul de Cardiologie Interven╚Ťional─â ╚Öi Departamentul de Chirurgie Vascular─â asigur─â cele mai bune ├«ngrijiri pentru pacien╚Ťii cu boal─â arterial─â periferic─â, inclusiv pentru cei cu ischemie critic─â de membru inferior. ├Än func╚Ťie de indica╚Ťia terapeutic─â, pacien╚Ťii sunt trata╚Ťi fie endovascular, interven╚Ťional, fie chirurgical. Cazurile complexe, cu leziuni la mai multe niveluri, sunt tratate de echipa multidisciplinar─â, prin interven╚Ťii hibrid, cu componente endovascular─â ╚Öi chirurgical─â.

La SANADOR, ├«ngrijirea pacien╚Ťilor cu ischemie critic─â de membru inferior include evaluarea imagistic─â ÔÇô angiografie, ecografie Doppler ÔÇô ├«n vederea revasculariz─ârii, instituirea ├«n paralel de terapii de vindecare a leziunilor ╚Öi de terapii medicamentoase pentru preven╚Ťia evenimentelor ischemice cardiovasculare. Pacien╚Ťii cu boal─â arterial─â periferic─â sunt evalua╚Ťi riguros de o echip─â medical─â alc─âtuit─â din medic cardiolog clinician, medic cardiolog interven╚Ťionist ╚Öi chirurg vascular. Ace╚Ötia aleg modalitatea optim─â de tratament ├«n func╚Ťie de particularit─â╚Ťile cazului, analiz├ónd beneficiile maxime ╚Öi riscurile minime.

3 alina ceusan 2 jpg
C─âlin Hagima ┼či Roxana Neme┼č sunt foarte ferici┼úi ├«mpreun─â jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
anca serea fiica jpg
Cabral si Adela Popescu   Sunt celebru, scoate ma de aici (2) jpg
Olivia Newton John ╚Öi John Travolta, apropia╚Ťi ╚Öi ├«n 1978, c├ónd abia ap─âruse filmul ÔÇŁGreaseÔÇŁ jpeg
vl─âdu╚Ťa lup─âu png
tragedie cobadin jpg
image
image
image
image
iphone camera jpg
bem apa jpeg
gabriela firea nicusor dan jpeg
tragedie cobadin jpg
donald trump jpeg
image png