Ce este și cum tratezi corect astenia de primăvară
Am scăpat de zilele mohorâte de iarnă, avem mai multă lumină, au înflorit copacii, vremea e numai bună de plimbare. Cu toate acestea, ne simțim tot mai triști, anxioși, obosiți. Manifestarea se numește astenie de primăvară, afectează între 10 și 40% din populația Europei, iar simptomele persistă câteva săptămâni. Pot fi combătute cu remedii de la farmacie, dar și cu mici obiceiuri simple, de zi cu zi.
De ce apare astenia de primăvară
Tocmai când vremea se face mai frumoasă, noi ne simțim mai rău. De ce? Explicația este aceea că organismul nostru, lipsit de tonus din cauza carențelor de vitamine și minerale de peste iarnă, depune acum eforturi să se adapteze la mediul exterior: lumină, temperatură, presiune atmosferică. Cu cât schimbările și variațiile de temperatură sunt mai bruște, cu atât organismul consumă mai multă energie în încercarea sa de a se adapta. Femeile sunt mai afectate decât bărbații deoarece la ele pot apărea și modificări în sfera hormonală. Chiar și copiii pot suferi de astenie.
Cum se manifestă
Astenia de primăvară se manifestă prin oboseală și lipsă de energie, inapetență, iritabilitate, tristețe și anxietate, plâns inexplicabil (mai ales la copii), scăderea capacității concentrare și de muncă, dureri de cap, palpitații, nervozitate, anxietate, insomnie, scăderea forței musculare. „Astenia nu e considerată o boală, ci mai degrabă o stare medicală prin care organismul nostru se adaptează la noi schimbări de anotimp. Astenia de primăvară e mai puternică decât cea de toamnă. Nu ne pune viața în pericol, dar e neplăcută, ne poate altera starea fizică și mentală”, aflăm de la Cosmina Bengescu, farmacist în București.
Nu strică să-ți faci un set de analize
Astenia trece de la sine, însă dacă vrei să scapi de simptome și să faci tranziția mai ușoară, poți apela a unele remedii și tratamente. Ca dovadă, oamenii deja au luat cu asalt farmaciile. Pe lângă tratamentele de răceală și gripă, cele mai căutate produse, în această perioadă, sunt vitaminele și mineralele, spune Cosmina Bengescu, farmacist doctorand. „Oamenii acuză stări de oboseală, epuizare, slăbiciune, dureri de cap, lipsa puterii de concentrare. Și ne cer fie magneziu, calciu, fier, gama de vitamine B, fie antiinflamatoare”. Specialistul nu recomandă niciodată o singură vitamină, decât dacă se dovedește, în urma analizelor de laborator, că există cu adevărat deficit. „Spre exemplu, vitamina C, vitamina D se elimină renal și, în caz de supradozaj, riști niște pietre la rinichi de toată frumusețea. Niciodată nu iei, după ureche, doar o vitamină. În schimb, se poate administra în siguranță un complex de vitamine, unde ai o paletă largă de nutrienți, fiecare în doze mici”, mai spune Cosmina Bengescu. Recomandă tuturor, la începutul primăverii, un set complet de analize pentru a identifica din timp carențele pe care le avem, înainte de a-și face simțită prezența: „Unele carențe de vitamine pot accentua simptomele asteniei și uneori devine mai greu de gestionat”.
Soluții de la farmacie
În afară de complexul de vitamine care întărește organismul, de la farmacie mai poți lua remedii ce atenuează țintit anumite simptome specifice. „Pentru durerile de cap, se dau antiinflamatoare de tipul celor care se eliberează fără prescripție medicală: ibuprofen, paracetamol... Pentru depresie și anxietate, cel mai puternic antidepresiv natural e extractul de sunătoare. Ginsengul este un foarte bun energizant care crește nivelul de endorfine și te pune pe picioare”, spune farmacistul.
Ieși în natură, fă-ți mici bucurii!
Mișcarea în aer liber, alimentația pe bază de verdețuri de primăvară, de lactate, ouă, nuci, avocado și leguminoase (care conțin un aminoacid ce stimulează secreția de serotonină), toate acestea ne ajută să trecem cu bine peste pragul dintre anotimpuri. Psihologii recomandă să-ți faci un program mai strict de culcare, să nu pierzi nopțile și să te concentrezi pe lucrurile care îți fac plăcere. Nu-ți refuza un film bun, o baie în cadă parfumată cu uleiuri esențiale, un masaj, o scurtă escapadă de weekend sau chiar o plăcere culinară, din când în când. „Un organism sănătos pentru a începe o primăvară frumoasă nu are nevoie decât de câteva minute de mișcare în fiecare zi, o alimentație echilibrată , consum optim de lichide și un somn bun din punct de vedere calitativ, dar și cantitativ – altfel spus o disciplină personală ce vizează în definitiv un stil de viață sănătos pe care nu doar primăvara este bine să îl adoptăm, ci în fiecare zi”, adaugă Cosmina Bengescu.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro
Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.