Ce este spirulina și de ce este atât de bună pentru tine? Multe persoane au început să o consume

Spirulina este un tip de alge asociat cu multe beneficii pentru sănătate, datorită profilului său nutritiv și proprietăților antioxidante puternice. Spirulina este printre cele mai populare suplimente din lume. Este încărcat cu diverși nutrienți și antioxidanți care vă pot aduce beneficii corpului și creierului. Iată 10 beneficii pentru sănătate bazate pe dovezi ale spirulinei.

Spirulina este printre cele mai populare suplimente din lume. Foto: Click.
Spirulina este printre cele mai populare suplimente din lume. Foto: Click.

1. Bogat în mulți nutrienți

Spirulina este un organism care crește atât în apă dulce, cât și în apă sărată. Este un tip de cianobacterie, care este o familie de microbi unicelulari; sunt adesea denumiți ca alge albastre-verzi. La fel ca plantele, cianobacteriile pot produce energie din lumina soarelui printr-un proces numit fotosinteză.

Spirulina a fost consumată de vechii azteci, dar a devenit din nou populară atunci când NASA a propus că ar putea fi cultivată în spațiu pentru a fi folosită de astronauți. O doză zilnică standard de spirulina este de 1-3 grame (g), dar dozele de până la 10 g pe zi au fost utilizate în mod eficient.

Această algă minusculă este plină de nutrienți. O singură lingură (linguriță) sau 7 g de pulbere de spirulina uscată conține:

Proteine: 4 g
Tiamina: 14% din valoarea zilnică (DV)
Riboflavină: 20% din DV
Niacina: 6% din DV
Cupru: 47% din DV
Fier: 11% din DV

De asemenea, conține cantități decente de magneziu, potasiu și mangan. În plus, aceeași cantitate conține doar 20 de calorii și mai puțin de 2 g de carbohidrați. Spirulina oferă, de asemenea, o cantitate mică de grăsime - aproximativ 1 g per lingură. În plus, calitatea proteinei din spirulina este considerată excelentă și oferă toți aminoacizii esențiali de care organismul tău are nevoie.

Rețineți că se pretinde adesea că spirulina conține vitamina B12, dar acest lucru este fals. Are pseudovitamina B12, care nu s-a dovedit a fi eficientă la om.

2. Are proprietăți puternice antioxidante și antiinflamatorii

Spirulina este o sursă fantastică de antioxidanți, care pot proteja împotriva daunelor oxidative. Principala sa componentă activă se numește ficocianina, care este un antioxidant care îi conferă spirulinei culoarea sa unică albastru-verde..

Ficocianina poate lupta împotriva radicalilor liberi și poate bloca producția de molecule care promovează inflamația, oferind efecte antioxidante și antiinflamatorii impresionante.

3. Poate scădea nivelul colesterolului și al trigliceridelor

Boala de inimă este principala cauză de deces din lume.

Mulți factori de risc sunt legați de un risc crescut de boli de inimă. După cum se dovedește, spirulina are un impact pozitiv pe mulți dintre acești factori. De exemplu, poate scădea colesterolul total, colesterolul LDL (rău) și trigliceridele, în timp ce crește și colesterolul HDL (bun).

Potrivit unei recenzii, spirulina a reușit să îmbunătățească semnificativ acești markeri la persoanele cu sindrom metabolic și tulburări asociate. Un alt studiu din 2014 la persoanele cu colesterol ridicat a stabilit că 1 g de spirulină pe zi a scăzut trigliceridele cu 16,3% și a scăzut colesterolul LDL cu 10,1%.

4. Protejează colesterolul LDL de oxidare

Structurile grase din corpul dumneavoastră sunt susceptibile la daune oxidative. Aceasta este cunoscută sub numele de peroxidare lipidică, un factor cheie al multor boli grave. De exemplu, unul dintre pașii cheie în dezvoltarea bolilor de inimă este oxidarea colesterolului LDL.

Interesant este că mai multe studii au descoperit că antioxidanții din spirulina pot fi deosebit de eficienți în reducerea peroxidării lipidelor. De fapt, un mic studiu a arătat că suplimentarea cu spirulina a fost capabilă să reducă peroxidarea lipidelor induse de efort, inflamația și deteriorarea musculară la 17 jucători de rugby.

5. Poate avea proprietăți anticancerigene

Deși sunt necesare mai multe studii, unele dovezi sugerează că spirulina are proprietăți împotriva cancerului. Cercetările la animale indică faptul că poate reduce apariția cancerului și dimensiunea tumorii.

Efectele spirulinei asupra cancerului oral – sau cancerului bucal – au fost deosebit de bine studiate. De fapt, mai multe studii au descoperit că suplimentarea cu spirulina poate fi utilă pentru gestionarea fibrozei submucoase orale (OSMF), un tip de leziune precanceroasă în gură.

6. Poate reduce tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este un factor principal al multor afecțiuni grave, inclusiv atacul de cord, accidentul vascular cerebral și boala cronică de rinichi.

O analiză a cinci studii a constatat că administrarea a 1-8 g de spirulina pe zi ar putea reduce semnificativ atât tensiunea arterială sistolica, cât și cea diastolică, în special pentru persoanele cu niveluri ridicate de tensiune arterială. Se crede că această reducere este determinată de o producție crescută de oxid nitric, o moleculă de semnalizare care ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge.

7. Ameliorează simptomele rinitei alergice

Rinita alergică se caracterizează prin inflamație în căile nazale. Este declanșată de alergenii de mediu, cum ar fi polenul, părul de animale sau chiar praful de grâu. Spirulina este un tratament alternativ popular pentru simptomele rinitei alergice și există dovezi că poate fi eficientă.

De exemplu, un studiu a constatat că spirulina a fost mai eficientă decât cetirizina, un antihistaminic folosit pentru a trata alergiile, pentru ameliorarea simptomelor de rinite alergice și pentru scăderea inflamației.

8. Ar putea fi eficient împotriva anemiei

Anemia este o afecțiune caracterizată printr-o reducere a hemoglobinei sau a globulelor roșii din sânge. Există multe cauze posibile ale anemiei, inclusiv deficiențe de nutrienți, tulburări genetice și inflamație cronică, printre altele. Anemia este destul de comună la adulții în vârstă, ceea ce duce la sentimente prelungite de slăbiciune și oboseală.

Într-un studiu din 2011 pe 40 de persoane în vârstă cu antecedente de anemie, suplimentele cu spirulină au crescut conținutul de hemoglobină al celulelor roșii din sânge și au îmbunătățit funcția imunitară.

Alte studii pe animale au descoperit, de asemenea, că spirulina ar putea îmbunătăți nivelul de hemoglobină și poate ușura simptomele anemiei.

9. Poate îmbunătăți forța musculară și rezistența

Daunele oxidative induse de efort este o contribuție majoră la oboseala musculară. Anumite alimente vegetale au proprietăți antioxidante care pot ajuta sportivii și persoanele care sunt persoane active fizic să minimizeze aceste daune.

Spirulina pare benefică, deoarece unele studii au indicat îmbunătățirea forței musculare și a rezistenței. Într-un studiu, suplimentarea cu spirulina a reușit să îmbunătățească absorbția de oxigen în timpul unui exercițiu de ciclism pe braț, cercetătorii observând că ar putea acționa ca un ajutor ergogenic pentru a îmbunătăți performanța atletică, scriu cei de la Healthline.

10. Ar putea sprijini controlul zahărului din sânge

Mai multe studii pe animale sugerează că spirulina ar putea ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Există, de asemenea, unele dovezi că spirulina poate susține niveluri sănătoase de zahăr din sânge la oameni.

Potrivit unei revizuiri a opt studii, suplimentare cu spirulina în doze variind de la 0,8-8 g zilnic ar putea reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net