Ce faci când îţi sare ţandăra din orice
Specialiştii spun că exprimarea furiei este considerată normală doar atunci când motivele sunt justificate, când nu depăşeşti limitele raţiunii şi nu îi răneşti pe ceilalţi.
Gândeşte-te la consecinţe
Unii dintre noi au nevoie, la modul cel mai concret, să respire adânc atunci când sunt furioşi, pentru că nervii le afectează oxigenarea creierului şi le modifică tensiunea. În aceste condiţii, riscurile sunt mari, de la leşin până la infarct. În cazurile mai puţin dramatice, furia înseamnă lipsă de control.
Putem lovi, putem jigni sau putem aduce injurii celorlalţi, iar acest lucru se va finaliza prin relaţii tensionate. Aşadar, gândeşte-te la consecinţe atunci când vezi că nervii te fac să scapi lucrurile de sub control.
Nu acumula frustrări!
Nemulţumirile acumulate pot fi cauza furiei violente şi nejustificate. Ţine cont de acest lucru şi, pentru a evita manifestările excesive, ai grijă să nu acumulezi frustrări care vor exploda pe neaşteptate. Previi astfel de situaţii dacă discuţi la timp ceea ce te deranjează cu cei implicaţi şi dacă îi lămureşti cu privire la aşteptările tale.
Nu-ţi revărsa nervii asupra copilului
Crizele de nervi pot agrava conflictele. De exemplu: cel mic se joacă cu mingea, în timp ce tu te uiţi la televizor; îi spui că te deranjează, iar el se mută în dormitor şi continuă joaca. Furia te face să-l pedepseşti.Urmarea? Copilul este şi el furios pentru că reacţia ta nu este justificată şi, în plus, îl face să se simtă neprotejat în familie.