Ce gustări să mănânci ca să nu te îngrași. Topul celor mai sănătoase alimente

Ultima actualizare:
Morcovii sunt o gustare ideală între mese
Morcovii sunt o gustare ideală între mese

Nu doar cele trei mese principale din zi sunt importante, dacă ții la sănătatea și la silueta ta, ci și gustările. Mai exact, ronțăielile dintre mese. Sunt ele sănătoase? Care sunt orele ideale pentru gustare, ce să eviți, ce să aleg? Iată câteva întrebări la care nutriționiștii ne dau pe larg răspunsuri.

Avantajele gustărilor la ore fixe

Indiferent dacă eşti sau nu la cură, dacă vrei să slăbeşti sau pur şi simplu dacă ţii la sănătatea ta, cele două gustări pe zi de care ne spun toţi nutriţioniştii sunt cu adevărat importante. Ele îţi astâmpără foamea şi te ajută să nu mănânci prea mult la mesele principale, să nu fii tentat de alimente interzise, bogate caloric.

„Gustările pot crește gradul de sațietate, îți mențin nivelul optim de energie și pot fi o sursă sănătoasă de nutrienți, dacă știi să le alegi. Trebuie să fie sărace în calorii și pe cât posibil din ingrediente naturale. Totuși, dacă alimentația zilnică este foarte bine organizată, iar cele trei mese sunt echilibrate, variate și la ore bine stabilite, gustările nu sunt neapărat necesare”, spune Corina Dan, expert în nutriție Sanovita. Gustările sunt necesare dacă se iau la ore fixe, între mesele principale (la 3-4 ore distanță).

Pericolul ronțăielilor continue

În ziua de azi, puțini mai mâncăm de foame. Ronțăim de poftă, de plictiseală sau pe fond de stres, caz în care nu mai vorbim despre „gustare” ordonată și sănătoasă, ci de mâncat haotic. Primul dezavantaj este că acest tip de „gustare” constă în alimente bogate în grăsimi sau prea dulci: biscuiţi cu ciocolată, covrigi, merdenele, prăjituri. Apoi, un alt pericol e că rişti să depăşeşti măsura şi să consumi un număr prea mare de calorii.

La ce să fim atenți când alegem gustările

„Trucul” este să citești întotdeauna eticheta produselor. „Prea des se întâmplă ca din grabă sau neatenție să nu știm cu adevărat pe ce dăm banii și ce punem în gură”, mai spune Corina Dan pe blogul companiei. Orientează-te spre gustări care să conțină fibre, proteine, să fie sățioase, sănătoase și să aibă un număr rezonabil de calorii. „Gustările nu trebuie să țină loc de masă. Poate că țin de foame și nu conțin ingrediente nocive, dar nu se pot compara cu o masă diversificată și gătită așa cum trebuie”, precizează specialistul în nutriție.

  • Fructele oleaginoase. Nucile, migdalele, caju, seminţele de dovleac, fisticul, toate neprăjite şi nesărate, conţin uleiuri sănătoase, fibre şi proteine care reglează nivelul zahărului din sânge şi dau senzaţia de saţietate pentru mult timp. În plus, se pot purta foarte uşor în geantă, fiind gustarea ideală oriunde te-ai afla. Atenţie, însă, că sunt bogate în calorii. Un pumn din astfel de fructe e suficient.
  • Lactatele. Sunt o sursă excelentă de probiotice şi de calciu, ajută digestia şi întăresc imunitatea. Chefirul sau iaurtul sunt şi ele uşor de consumat, oriunde te-ai afla şi îţi dau instant senzaţia de saţietate.


    Morcovii sunt o gustare ideală între mese
Morcovii sunt o gustare ideală între mese
  • Fructele și legumele proaspete. Un mic platou cu feliuțe de morcov, ardei gras, gulie sau sfeclă roșie, un măr, o banană satisfac nevoia de ronțăială, te hidratează şi te energizează. Fructele nu se mănâncă imediat după o masă principală, pe post de desert, pentru că fermentează şi te balonează.
  • Rondelele de orez sau sticksurile organice de secară sunt un alt exemplu de gustare sățios și, în același timp, sărac în calorii.
  • Batoanele proteice. Sunt şi ele uşor de purtat în geantă şi reprezintă o gustare echilibrată şi hrănitoare. Sunt concepute astfel încât să-i ofere organismului proteinele, vitaminele şi mineralele de care are nevoie, în schimbul unui aport minim de calorii.
  • Unele reţete făcute în casă, precum o budincă de chia sau biscuiţi de ovăz, făcuţi din făină integrală, fără zahăr şi unt, sunt o gustare perfectă. Conţin carbohidraţi cu absorbţie lentă, care dau o senzaţie de saţietate ce durează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net