Ce probleme de sănătate ascund cârceii
Cârceii sunt contracţii musculare involuntare, dureroase, care apar în urma unui efort fizic prea mare şi brusc, sau în urma unei stări de oboseală cronică. Durează doar câteva secunde, care ţie ţi se pot părea minute bune. În afară de neplăcerea creată, nu sunt periculoşi, însă pot semnala unele probleme de sănătate, dezechilibre sau lipsuri în organism.
Cârceii pot avea diverse localizări. De obicei, apar în zona spatelui şi a gâtului, sau a picioarelor, gambelor, coapselor. Deshidratarea, stresul, efortul sunt principalele cauze. De asemenea, purtarea tocurilor, statul îndelung pe scaun, picior peste picior, favorizează apariţia crampelor musculare. Cârceii nu pun probleme, ci doar le semnalează. Mai concret, „organismul lansează semnale de alarmă în momentul în care ceva nu este în regulă, iar cârcelul poate fi un astfel de semn”, explică dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, medicul coordonator al Federaţiei Române de Rugby.
Specialistul ne spune din ce cauze şi la ce categorii de persoane apar mai des cârceii.
Orice afecţiune musculară de fond predispune la apariţia cârceilor. Spre exemplu, apar la vârstnici din cauza atrofiei musculare de care suferă. Mai mult decât atât, sportivii de performanţă, a căror musculatură este suprasolicitată în timpul efortului, pot să aibă astfel de contracţii, mai ales dacă nu se facă corespunzător încălzirea, iar temperatura mediului ambient e mai scăzută.
Există afecţiuni care ţin de alte organe şi care pot afecta structura musculară, susţine dr. Alin Popescu. Printre acestea, se numără bolile de tiroidă sau afecţiunile ce ţin de glanda suprarenală.
Deficitul de magneziu, potasiu, calciu şi deshidratarea sunt şi ele încriminate de apariţia cârceilor cu diferite grade de severitate. Trebuie menţionat faptul că sunt anumite medicamente ce duc la pierderi de electroliţi, în felul acesta predispunând la apariţia cârceilor.
Dezechilibrelor hidro-electrolitice şi hormonlale care afectează gravidele pot duce de asemenea la apariţia cârceilor.
Remedii care îi tratează
În situaţia în care în spatele cârceilor se ascund diverse afecţiuni sau dezechilibre, soluţia stă în tratarea cauzei de fond. În ceea ce priveşte tratamentul simptomatic, dr. Alin Popescu vă propune câteva remedii la-ndemână:
Dacă cârcelul a apărut în timpul unei activităţi fizice, e obligatorie întreruperea antrenamentului şi repaus pentru câteva minute.
Masajul blând cu un ulei relaxant are un efect detensionat la nivelul muşchiului afectat.
Se mai pot folosi comprese cu gheaţă pe zona afectată.
Hidratează-te corespunzător, mănâncă multe legume şi fructe, pentru aportul lor de vitamine şi minerale şi asigură-ţi doza optimă de calciu prin consumul de lactate, ouă, oleaginoase etc. De asemenea, tot pentru prevenţie, fă zilnic 15 minute de stretching, care îţi vor antrena musculatura.