Ce probleme dentare se moștenesc de la părinți?

Medicul stomatolog, Sorina Stroe, vorbește despre problemele dentare și răspunde celor mai frecvente întrebări. Aflați dacă problemele dentare pot fi moștenite, dar și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a avea întotdeauna dinții sănătoși. 

image

Înghesuirea dentară, moștenire de familie

„Dintre problemele dentare despre care există date că ar avea o componentă genetică se află înghesuirea dentară, anomaliile dento alveolare, la modul general. De ce? Imaginați-vă că noi moștenim bazele osoase (maxilar și mandibulă) de la părinți, la fel și dinții. În situația în care, de exemplu, am moștenit un maxilar mai mic și niște dinți de volum mai mare, sigur că ne vom confrunta cu înghesuirea dentară, dinții neavând loc pe maxilar. La polul opus, dacă vom avea un maxilar mare și niște dinți mici, cel mai probabil vom avea de-a face cu spațieri dentare”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Absența dinților, afecțiune genetică rară

„Anodonția s-a dovedit științific că poate fi și ea moștenită. Este o afecțiune genetică rară, caracterizată prin absența congenitală a dinților primari sau permanenți. Poate apărea în două variante: absența completă a dinților sau doar a unora dintre dinți. Anodonția este, de obicei, parte a unui sindrom cutanat și nervos, cum ar fi displaziile ectordermice, și apare rareori ca o entitate izolată”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

image

Se moștenește cancerul oral?

„Există statistici care arată că, dacă în familia unui pacient există cazuri de cancer oral, pacientul va fi mai predispus să dezvolte la rândul lui această boală. De asemenea, anumite mutații genetice asociate cu apariția cancerului oral pot fi transmise de la părinte la copil. Cu toate astea, studiile au demonstrat că majoritatea cazurilor de apariție a cancerului oral nu sunt moștenite din familie”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

medic stomatolog sorina stroe jpg

Nu putem controla genetica. Ce facem ca să avem dinți sănătoși?

„Există și anumite studii care susțin moștenirea bolii parodontale, dar pe care încă nu le putem considera dovezi solide. Cum genetica nu poate fi controlată, cel mai bine ar fi să ne întrebăm ce putem face pentru a avea o bună sănătate orală indiferent că moștenim, sau nu, predispoziția la diverse afecțiuni.

Tocmai de aceea, recomandarea mea este ca fiecare dintre noi să respecte măcar aceste lucruri elementare:

1. Să efectueze corect igiena orală de 2 ori pe zi, folosind și mijloace de curățare interdentară;

2. Consult periodic la medicul stomatolog, de cel puțin două ori pe an, când să facem și detartraj;

3. Dietă echilibrată;

4. Evitarea tutunului și a consumului de alcool în exces”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Carmen Bruma face sport
înșelat jpg
bogdan ioan la vocea  jpg
frontB jpg
barbat care ii ofera iubitei un buchet de flori de valentines day jpeg
calendar ortodox 2021 9 februarie sfantul mucenic nichifor jpeg
constantin iacoban jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 9 februarie sfantul mucenic nichifor jpeg
frontB jpg
1 dragobete jpg jpeg
baza fotoliu (captura video) jpg
Moscheea din Malatya jpg
FotoJet (2) jpg