Ce teste medicale sunt necesare după 40 de ani
În tinereţe, trăim cu impresia că nici o boală nu ne poate afecta. După vârsta de 40 de ani se schimbă însă atitudinea faţă de sănătate. Citeşte în revista “Click! pentru femei” ce investigaţii medicale trebuie făcute periodic!
Analize de sânge anuale obligatorii
Sunt recomandate atât femeilor, cât şi bărbaţilor şi reprezintă baza de plecare pentru investigaţii aprofundate. Analizele de laborator vor putea stabili dacă în organism este prezentă anemia (hemoleucograma), dacă există semne de diabet zaharat (glicemia), cum stai cu grăsimile din sânge (colesterol, lipide şi trigliceride), în ce mod se prezintă ficatul (transaminaze şi electroforeză) şi dacă rinichii funcţionează în parametri normali (uree şi creatinină).
Pentru bărbaţi
Pe lângă analizele de laborator, electrocardiogramă, control oftalmologic, audiogramă sau examen radiologic pentru depistarea bolilor reumatismale, bărbaţilor trecuţi de 40 de ani li se mai recomandă să efectueze examenul PSA (antigen specific prostatei), pentru evidenţierea adenomului sau cancerului de prostată, colonoscopie, în vederea depistării bolilor colonului, mai frecvente la bărbaţi, şi radiografie pulmonară, pentru diagnosticarea precoce a cancerului de plămâni, mai ales dacă pacientul este fumător.
Pentru femei
- Mamografie. Această investigaţie pe care orice femeie trebuie s-o facă o dată pe an (sau măcar o dată la doi ani), după împlinirea vârstei de 40 de ani, poate depista un posibil cancer de sân. Diagnosticul stabilit precoce şi tratamentul început într-un prim stadiu al bolii înseamnă vindecare completă.
- Test Babeş – Papanicolau. Este esenţial în evidenţierea cancerului de col uterin, o boală care nu doare şi nu dă semne care să pună femeia pe gânduri. Durerile apar abia atunci când medical nu mai este, din păcate, aproape nimic de făcut.
- Osteodensitometrie (DEXA). Instalarea menopauzei este un bun motiv pentru a-ţi măsura densitatea osoasă. Nu de alta, dar osteoporoza este des întâlnită după această vârstă. Investigaţia nu este deloc dureroasă.
- Dozări hormonale. După ce ai împlinit 40 de ani, este recomandat să-ţi faci, o dată la cinci ani, analize hormonale de rutină (fT3, fT4, TSH, ATPO). De asemenea, în cazul în care ai în familie cazuri de cancer tiroidinian, solicită o evaluare tiroidiană amănunţită.