Ce tipuri de cancer poate declanșa obezitatea. Medicul Mihai Ionescu: ”Este o problemă de sănătate publică!”

Ultima actualizare:

    Obezitatea trebuie ținută sub observație de către medic, pentru a nu se agrava problemele de sănătate Foto: Shutterstock
Obezitatea trebuie ținută sub observație de către medic, pentru a nu se agrava problemele de sănătate Foto: Shutterstock

Obezitatea crește semnificativ riscul de a dezvolta diabet, boli de inimă, afecțiuni ale ficatului sau ale vezicii biliare. În plus, există suficiente dovezi că este direct legată de anumite forme de cancer. În condițiile în care procentul de oameni supraponderali și obezi este în continuă creștere la nivel mondial, medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității, explică de ce legătura cu formele de cancer reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.

În prezent, la nivel mondial, se estimează că 1,1 miliarde de oameni sunt supraponderali, dintre care cel puțin 300 de milioane sunt obezi.

Cancerul afectează aproximativ 22 de milioane de persoane care trăiesc cu această afecțiune.

Studiile au arătat că în Uniunea Europeană excesul de greutate corporală reprezintă 5% din toate cazurile de cancer incident, 3,5% la bărbați și 6,5% la femei. Asta înseamnă că 27.000 de cazuri de cancer masculin și 45.000 cazuri la femei sunt asociate cu obezitatea în fiecare an.


    Medicul chirurg Mihai Ionescu atrage atenția că obezitatea poate declanșa chiar și cancer
Medicul chirurg Mihai Ionescu atrage atenția că obezitatea poate declanșa chiar și cancer

”În afară de favorizarea anumitor cancere, obezitatea este, de asemenea, legată de scăderea speranței de viață în cadrul anumitor boli neoplazice. Unele dintre cele mai importante metode de prevenire a cancerului includ consumul de țigări urmat de obezitate”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Tipuri de cancere asociate cu obezitatea

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a evaluat asocierea dintre cancere și obezitate, accentul fiind pus pe anumite tipuri precum cancerul de colon, sânul feminin (în special la femeile care au realizat menopauză), cancerele endometriale sau uterine, rinichii și adenocarcinomul esofagului.

Alte tipuri de cancer legate de obezitate includ cancerele pancreatice, ovariene, cervicale și de sânge.

Cancerul de sân

Creșterea în greutate a femeilor este favorizată și de menopauză, iar a fi supraponderal crește riscul de cancer mamar după menopauză.

Acest lucru este valabil mai ales în rândul femeilor care nu au folosit niciodată terapia de substituție hormonală.

Obezitatea crește, de asemenea, riscul de recidivă a cancerului de sân si scade supraviețuirea atât în pre cât și postmenopauză.

Cancer endometrial sau uterin

Se estimează o creștere de două până la cinci ori a riscului de cancer endometrial la femeile obeze și supraponderale.

Spre deosebire de cancerul de sân, efectul obezității asupra riscului de cancer endometrial pare să rămână constant pe tot parcursul vieții adulte și nu este afectat de instalarea menopauzei.

Cancerul de colon și rect

Există studii care leagă cancerul intestinal de obezitate. Estimările relative ale riscului au variat de la 1,2 la 2,0.

Obezitatea poate duce la dezvoltarea cancerului colorectal într-un stadiu incipient și, de asemenea, poate provoca reapariția polipilor adenomatoși, care sunt considerați precursori ai cancerului intestinal.

Cancerul renal

Există o creștere a riscului de carcinom renal și obezitate, în special la femei, cu IMC ridicat, indiferent de alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea și diabetul.

Cancerul de esofag

În țările occidentale, incidența adenocarcinomului esofagian a crescut odată cu creșterea ratei obezității. Studiile arată că există un risc estimat de 2-3 ori crescut de adenocarcinom al esofagului cu creșterea IMC.

Există o posibilă creștere a refluxului gastro-esofagian la obezi și aceasta ar putea fi o legătură cauzală între cancerele de esofag și obezitate.

Cancerul de prostată 

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului nu a găsit nicio asociere directă între incidența cancerului de prostată și obezitate.

Cu toate acestea, există o legătură între obezitate și viteza de evolutie a cancerului.

Cancerul vezicii biliare 

Riscul de cancer al vezicii biliare crește de două ori la subiecții supraponderali.

Excesul de greutate a fost, de asemenea, legat de cresterea riscul de deces cauzat de cancerul vezicii biliare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește obezitatea ca „o acumulare anormală sau excesivă de grăsime în țesutul adipos, în măsura în care sănătatea este afectată”.

Criteriile acceptate în prezent pentru supraponderalitate sunt definite ca niveluri ale indicelui de masă corporală (IMC) mai mare de 25 kg / m2 și obezitatea ca IMC de 30 kg / m2.

În afară de IMC, obezitatea este, de asemenea, asociată cu mai multe modificări ale stilului de viață, inclusiv un aport crescut de alimente bogate în grăsimi / energie și o activitate fizică redusă.

”Obezitatea poate fi diminuată ori eliminată printr-un stil de viață sănătos, alimentație echilibrată și sport, și, de multe ori, pentru a putea ajunge la o greutate normală și a îndepărta riscurile majore de sănătate, se poate apela la chirurgia obezității. Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale în acest sens, două dintre acestea fiind cele de micșorare a stomacului și cea de montare a unui inel gastric”, precizează medicul Mihai Ionescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
whatsapp pixabay jpg
image png
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
Factura imensa FOTO Shutterstock
amarillo jpeg
image png
ger romania jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net