Ce trebuie să mănânci ca să ai dinţi sănătoşi
Ultima actualizare:
Dacă doriţi să preveniţi apariţia cariilor şi să menţineţi o bună sănătate orală, trebuie să ţineţi cont de faptul că dieta poate fi un aliat de nădejde. De la prevenirea cariilor şi a bolilor parodontale şi până la împrospătarea respiraţiei şi albirea dinţilor, există o serie de alimente cu efecte benefice.
- Vitamine şi minerale. Diferite alimente acide şi băuturi pot provoca eroziunea smalţului dinţilor, astfel că, pentru a ne menţine dinţii puternici, trebuie să găsim surse noi prin care să recuperăm mineralele pierdute, printre care cele mai importante sunt calciul şi fosforul. „Cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, brânza, fructele de mare, laptele, tofu, iar cele mai bogate surse de fosfor sunt seminţele de dovleac, peştele, carnea roşie, ouăle”, explică dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont. Şi vitamina D este esenţială, pentru că ajută la absorbţia calciului. Lumina soarelui favorizează sintetizarea vitaminei D la nivelul pielii, fiind de ajuns aproximativ cinci până la 30 de minute de expunere la soare, cel puţin de două ori pe săptămână. Vitamina C este şi ea foarte importantă pentru dantură, pentru că întăreşte vasele de sânge şi reduce inflamaţia, ajutând astfel gingiile să rămână sănătoase. „Vitamina C produce colagen, o proteină cheie indispensabilă în lupta împotriva bolii parodontale. Pentru a asigura un aport optim de vitamina C, consumaţi ardei gras, portocale, kiwi, căpşuni, broccoli sau varză creaţă”, recomandă dr. Dan. La fel de benefice sunt şi verdeţurile, pline de vitamine şi minerale.
- Antioxidanţi. Aceştia luptă împotriva bacteriilor care cauzează inflamaţii şi boli parodontale, având un rol important în protejarea gingiilor şi a altor ţesuturi în faţa deteriorării celulelor şi dezvoltării infecţiilor bacteriene. Cele mai bune surse de antioxidanţi sunt fructele şi legumele: mere, fructe de pădure, struguri, stafide, dar şi nuci sau fasole. Polifenolii, care pot fi găsiţi în ceaiul verde sau negru, sunt cunoscuţi datorită eficienţei în a reduce bacteriile din cavitatea bucală. Ceaiul, de asemenea, tinde să fie bogat în fluorură, despre care se ştie că este necesară pentru a avea dinţi sănătoşi.
- Probiotice. Cunoscute şi drept „bacterii bune”, probioticele pot ajuta la diminuarea plăcii bacteriene şi menţinerea gingiilor sănătoase. Chiar şi după ce mâncăm cele mai sănătoase alimente din această listă, întotdeauna recomandăm să curăţăm dinţii de resturi alimentare, zaharuri şi acizi.