Cea mai mare greșeală pe care o facem când pregătim ceai sau cafea. Mihaela Bilic: „O să fii surprins”

Ultima actualizare:

Pentru mulți dintre noi, cafeaua sau ceaiul sunt esențiale dimineață, când ne trezim. Click îți spune care este cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când le pregătești.

Secretele cafelei, dezvăluite de Mihaela Bilic / foto: Pixabay
Secretele cafelei, dezvăluite de Mihaela Bilic / foto: Pixabay

Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a explicat, pe rețelele de socializare, care este diferența între cafea și ceai și de ce modul de preparare este atât de important.

„Bine de știut: ceaiul se infuzează mult, iar cafeaua puțin.Deși au nume diferite, teina din ceai și cafeina din cafea sunt de fapt una și aceeași substanță: trimetilxantina, un alcaloid cu efect stimulant pentru sistemul nervos și cardiovascular.

Doi chimiști diferiți le-au descoperit și le-au denumit la diferență de 10 ani, pe la 1800.

Deși molecula este aceeași, concentrația diferă de la o băutură la alta: cafeaua conține de 2-5 ori mai multă substanță activă decât ceaiul.

În ceai există taninuri care se leagă de teină/cafeină și îi întârzie absorbția, deci efectul stimulant va fi moderat ca intensitate și va dura 3-6 ore. În schimb cafeaua are un efect tonic rapid, de intensitate crescută, pe o durată de 2-3 ore”, a precizat Mihaela Bilic.

Cum se prepară cafeaua sau ceaiul

În continuare, Mihaela Bilic explică de ce prepararea cafelei sau a ceaiului este atât de importantă, mai ales pentru sănătatea noastră.

„Metoda de preparare influențează și ea concentrația de teină/cafeină:

un ceai infuzat sub 2 minute va avea un efect stimulant mai puternic, efect care diminuă dacă infuzia este prelungită (taninurile blochează teina)

cafeaua scurtă (ristretto) are un conținut mai mic de cafeină față de un expresso lung, în care timpul de contact dintre apă și cafea este prelungit.

Raportat la 100 ml lichid, un expresso conține 130 mg cafeină, un ceai 20 mg, iar o cafea filtru/instant 50 mg. Raportat la porție, o ceașcă de ceai sau o cafea expresso conțin în medie 30 mg, iar o cană de cafea filtru 80 mg.

Câtă cafeină putem consuma zilnic

„Depinde de toleranță și bolile asociate, doza medie este de 200 mg, iar cea maximă de 400 mg…greu de atins.

Formulă de calcul: greutatea X 6 = doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg.

O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă consumăm zilnic 2-3 cești de cafea.”, scrie medicul Mihaela Bilic pe Facebook.

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 25 februarie sfantul tarasie png
liudmila navalnaia tw5 jpg
car dashboard 2667434 1280 jpg
gloves 4888840 1280 jpg
dubai jpg
pensionari jpg
Gala Premiilor Gopo jpg
trei crime bordel viena jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net