Ceaiul de iederă uşurează respiraţia
Tusea chinuitoare, dar şi multe alte probleme pot fi ameliorate cu remedii pe bază de iederă. Citeşte în numărul de noiembrie al revistei „Clik! Sănătate” cum să foloseşti leacurile cu iederă pentru a scăpa de afecţiunile respiratorii de sezon!
Preparatele din iederă sunt de ajutor în caz de afecţiuni pulmonare precum bronşite şi astm. Planta conţine saponine, tanini, flavonoide, steroli, minerale, acizi organici şi alte substanţe binefăcătoare.
Oferă fermitate pielii
Cataplasmele cu iederă ajută la eliminarea apei din ţesuturi şi relaxează tegumentele, ceea ce face ca pielea să devină mai suplă. Aspectul zonelor afectate de celulită şi de vergeturi poate fi îmbunătăţit dacă aplici local, de 2 ori pe săptămână, 3-4 ore, cataplasme calde cu frunze de iederă zdrobite. Trebuie să le schimbi la fiecare jumătate de oră.
Leac pentru încheieturi
Poţi reduce intensitatea durerilor reumatice dacă foloseşti cataplasme cu făină de in amestecată cu frunze proaspete de iederă, mărunţite. Aplică pe zonele dureroase cataplasma caldă şi las-o să acţioneze cel puţin 30 de minute. Efecte bune asupra încheieturilor dureroase au şi compresele cu tinctură de iederă (30 de picături diluate în 20 de linguri cu apă). Compresele îmbibate în soluţie se ţin pe locul afectat până la o jumătate de oră sau până când durerile de reduc – semn că se elimină şi inflamaţia.
Calmează tusea
Atât tusea seacă, cât şi cea expectorată pot fi ameliorate cu leacuri din această plantă. De exemplu, pentru tusea iritantă este indicat decoctul din 2 linguriţe de frunze uscate şi mărunţite de iederă la o cană de apă fiartă. E bine să bei 2-3 ceşti cu ceai pe zi. Crizele de tuse se vor rări şi vei începe să expectorezi. Dacă suferi de bronşită, 3 căni de ceai pe zi îţi grăbesc însănătoşirea. Efecte mai rapide obţii dacă, pe lângă cel de iederă, bei şi ceai din amestec de isop, de cimbru şi de muguri de plop negru. În caz de tuse convulsivă, consumă zilnic tinctură de iederă, între 25-50 de picături. O prepari din 25 g de frunze proaspete tocate, pe care le pui la macerat în 100 ml alcool de 70°, 10 zile, timp în care agiţi zilnic de 2-3 ori.