Ceaiul de pătrunjel, puternic detoxifiant. Ce beneficii ai dacă îl consumi
Folosit, în general, în salate sau pus peste ciorbe ori tocăniţe, din pătrunjel se poate face şi ceai, care are mai multe potenţiale beneficii pentru sănătate. Uite cele mai importante dintre ele!
Diuretic
Ceaiul de pătrunjel are proprietăţi diuretice, ceea ce înseamnă că poate ajuta la stimularea producţiei de urină şi la eliminarea excesului de lichide din organism. Acest efect diuretic poate fi util în gestionarea retenţiei de apă, umflarea membrelor sau în sprijinirea sănătăţii rinichilor.
Detoxifiant
Pătrunjelul conţine compuşi flavonoizi şi substanţe fitochimice care pot sprijini funcţia detoxifiantă a organismului. Consumul de ceai de pătrunjel poate ajuta, deci, la eliminarea toxinelor şi la curăţarea sistemului.
Sănătatea ficatului
Ceaiul de pătrunjel poate contribui la stimularea digestiei şi la susţinerea sănătăţii ficatului. Anumite componente ale pătrunjelului au fost asociate cu protecţia hepatică şi cu îmbunătăţirea proceselor digestive.
Antioxidant
Pătrunjelul conţine antioxidanţi, cum ar fi vitamina C şi flavonoidele, care ajută la combaterea stresului oxidativ şi la protejarea celulelor împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi. Consumul de ceai de pătrunjel poate sprijini sănătatea sistemului cardiovascular şi poate întări sistemul imunitar.
Susţine sănătatea generală
Ceaiul de pătrunjel poate furniza unele vitamine şi minerale importante, precum vitamina C, vitamina K, calciu şi fier. Aceste substanţe nutritive pot contribui la sănătatea generală şi la funcţionarea optimă a organismului. De asemenea, polifenolii din pătrunjel au efecte anxiolitice şi antidepresive foarte puternice, potrivit unor cercetări recente, conform doc.ro.
Cum îl prepari?
Ai nevoie de un pumn de frunze proaspete de pătrunjel sau o lingură de frunze uscate de pătrunjel, o cană de apă şi, opţional, miere sau lămâie pentru îndulcire şi aromă suplimentară. Spală bine frunzele, adu apa la punctul de fierbere, apoi le adaugi. Redu focul la minimum şi lasă ceaiul să fiarbă 5 minute. Opreşte focul şi lasă încă 5 minute să se răcească puţin, apoi strecoară şi bea-l cald, fie ca atare, fie după ce adaugi puţină miere sau zeamă de lămâie.