Ceaşca de sănătate. Ceaiuri revigorante pentru zile fierbinţi

Ultima actualizare:

Ideale pentru zilele caniculare, băuturile revigorante preparate din frunzele, florile sau din fructele plantelor medicinale pot fi consumate, fără restricţii, atât de către persoanele sănătoase, cât şi de cele bolnave.

Ceaiurile din fructe de pădure, rozmarin, mentă, busuioc, hibiscus, preparate separat sau în amestec, sunt tonice, vitaminizante, energizante şi foarte plăcute la gust. Deoarece ele nu conţin cofeină, pot fi băute în orice moment al zilei.

Ca băuturi energizante, ceaiurile tonice hidratează organismul şi sunt o alternativă sănătoasă la răcoritoarele din comerţ.  

Fructele de pădure adună energia naturii

Fructele de pădure, frunzele, tulpinele şi florile acestora sunt bogate în vitamine, minerale şi în flavonoide. Infuziile şi decoctul  preparate din aceste plante au efecte revigorante incontestabile. Mai mult, fitoterapeuţii spun că delicioasele fructe adună şi energia benefică a pădurii în care cresc. Cei care consumă astfel de ceaiuri, pe timpul verii, vor avea suficientă energie, iar temperaturile ridicate nu le vor afecta sănătatea.

Dacă preferaţi ceaiuri din fructe de pădure (fragi, măceşe, zmeură), trebuie să puneţi la macerat o linguriţă de fructe bine zdrobite într-o cană cu apă, timp de cel puţin trei ore. După aceea, puneţi maceratul la foc şi, după preferinţă, îl amestecaţi cu miere sau cu puţină scorţişoară.    

Rozmarinul stimulează asimilarea vitaminelor

Infuzia de rozmarin se bea călduţă, eventual îndulcită cu miere sau cu sirop de muguri de brad. În zilele toride se consumă două-trei căni pe zi. Ceaiul este tonifiant şi revitalizant, iar specialiştii au constatat că planta contribuie la asimilarea vitaminelor de orice tip în organism din hrana consumată.

Dacă vă confrunţi cu o oboseală persistentă este benefic şi decoctul din rozmarin. Acesta îl preparaţi din aceleaşi ingrediente, ca şi infuzia, dar ceaiul trebuie să clocotească un minut, iar perioada de infuzare, la temperatura camerei, trebuie să dureze 20 de minute.

Menta împrospătează şi răcoreşte  

Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai bune leacuri contra oboselii şi stresului cauzate de temperaturi ridicate. Practic, mentolul, mineralele şi substanţele specifice pe care le conţine menta, contribuie la menţinerea unui tonus robust.

Infuzia de mentă contribuie şi la revigorarea sistemului nervos.

Cocteilurile care conţin mentă sunt surse de revigorare după zile obositore sau după meniuri bogate în grăsimi şi în dulciuri rafinate.  

Reţetele săptămânii

Cum să preparaţi ceaiurile

Din frunzele şi din florile plantelor puteţi prepara infuzii. Puneţi câte o linguriţă de plantă uscată la o cană de 250 ml cu apă clocotită. Lăsaţi planta să se infuzeze, 15 minute, apoi strecuraţi şi beţi ceaiul călduţ. Desigur, puteţi să beţi ceaiul şi  rece, în amestec cu suc de lămâie şi cu miere de albine. Ceaiul se poate răci adăugând câteva cuburi de gheaţă.

Rozmarin, flori de hibiscus şi măceşe, un amestec revitalizant

În zilele caniculare şi stresante, puteţi prepara un ceai excelent dintr-un amestec de trei plante: rozmarin, flori de hibiscus şi măceşe. Ceaiul obţinut dintr-o linguriţă din acest amestec îmbină efectul tonifiant al frunzelor de rozmarin cu virtuţile revigorante ale florilor de hibiscus şi ale frunzelor de mentă. Din acest ceai puteţi să beţi două-trei căni pe zi, simplu sau îndulcit cu sirop de lămâie.    

Ceaiul de busuioc, un tonic pentru trup şi suflet

Din antichitate, ceaiul de busuiocul era folosit de intelectuali pentru revigorarea psihică.

Din această plantă se prepară: infuzie, decoct, macerat şi sirop. 

Infuzia: Se toarnă o cană cu apă fierbinete peste o linguriţă cu busuioc uscat. Ceaiul se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se bea. 

Siropul de busuioc 

Ingrediente: 1 kg de zahăr, 6 linguri de plantă, sucul unei lămâi.

Preparare: Se face un decoct concentrat din fruzele de busuioc care se fierb în 1,250 ml de apă. După 10 minute, ceaiul se strecoară. Se adaugă zahărul şi se fierbe până când capătă consistenţa smântânii. Înainte de a lua siropul de pe foc, se adaugă  sucul de lămâie; siropul se toarnă în sticle când este cald. Se administrează câte două linguriţe de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. 

Delicii cu mentă pentru zile fierbinţi

Desert revigorant

Amestecaţi patru linguriţe de decoct de mentă într-o porţie de îngheţată şi, astfel, vă putţi răsfăţa cu un  delicios desert revigorant.

Infuzie de mentă cu sirop de zmeură

Infuzia de mentă în care adăugaţi trei picături de ulei extras din aromatele sale frunze (la o cană), se bea, după preferinţă, călduţă, rece sau amestecată cu cuburi de gheaţă şi cu sirop de zmeură.

Cocktailuri cu mentă

Cocteilurile care conţin mentă sunt surse de revigorare după zile obositore, caniculare sau după meniuri bogate în grăsimi şi în dulciuri rafinate.  

Cocktail cu mentă şi miere  

Ingrediente pentru 6 porţii: 3 mere, 3 pere, 3 portocale, un grepfrut, o lămâie, o jumătate linguriţă de praf de scorţişoară, 500 ml apă plată, o linguriţă pulbere de mentă şi 3 linguri de miere.

Preparare: Fructele se curăţă de coajă şi se taie felii. La mere şi la pere îndepărtăm şi căsuţa sâmburilor. Toate fructele le stoarcem prin storcător. Sucul obţinut îl amestecăm cu miere, apă plată şi cu mentă. Când servim cocteiul, adăugăm un praf de scorţişoară.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net