Cine a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește de ea la 60 de ani: „Iartă-mă că-mi ești prea dragă”

Mihail Sadoveanu, marea voce a literaturii române, a trăit o viață plină de pasiune și împliniri literare, fiind unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea din România. De-a lungul unei cariere prolifice, Sadoveanu a creat opere remarcabile, inspirate din folclorul și tradițiile românești, imprimându-și un stil unic și inconfundabil în literatura română. Cu toate acestea, viața personală a lui Sadoveanu a fost la fel de fascinantă și complexă precum operele sale. Iubirea sa pentru Valeria Mitru a reprezentat un capitol aparte în existența sa, oferindu-i o nouă perspectivă asupra dragostei și inspirației, chiar și la o vârstă înaintată.

Mihail Sadoveanu. Foto: arhiva.
Mihail Sadoveanu. Foto: arhiva.

Sadoveanu s-a îndrăgostit de o tânără de 21 de ani la vârsta de 60 de ani

După o căsătorie bogată în experiența parentală - cu 11 copii născuți din legătura cu Ecaterina Bâlu - și o viață marcată de activitatea literară intensă, Mihail Sadoveanu s-a îndrăgostit iremediabil de o tânără de 21 de ani la vârsta de 60 de ani. Valeria Mitru, o tânără cu o prezență fermecătoare, a devenit secretara sa pe vremea când Sadoveanu era director al ziarului „Adevărul”.

Legătura dintre cei doi a sfidat convențiile sociale și diferențele de vârstă

Legătura dintre cei doi a sfidat convențiile sociale și diferențele de vârstă. În 1941, după moartea primei sale soții, Sadoveanu și-a făcut curaj și a cerut-o în căsătorie pe Valeria Mitru. Astfel, la un an de la trecerea în neființă a Ecaterinei, Mihail Sadoveanu și Valeria Mitru au început o nouă pagină de viață împreună.

Valeria Mitru a fost nu doar partenera lui de viață, ci și muza inspiratoare a lui Sadoveanu. Scriitorul a dedicat chiar un volum de poezii intitulat „DAIM” – „Domniței alese a inimii mele”, publicat postum în 1980, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa.

Valeria s-a retras la mănăstire după moartea lui Sadoveanu

După moartea lui Mihail Sadoveanu în 1961, Valeria s-a retras la mănăstirea Văratec, unde și-a dedicat restul vieții sale apărării comunității de călugărițe și unui cerc literar informal. Alături de istoricul literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga și poeta Ștefana Velisar Teodoreanu, Valeria a continuat să promoveze valorile culturale și tradițiile românești.

Mihail Sadoveanu a fost nu doar un scriitor remarcabil, ci și un om pasionat și romantic. Iubirea sa pentru Valeria Mitru a adăugat o notă de profunzime și emoție vieții sale, arătând că în inima unui om poate arde flacăra iubirii cu aceeași intensitate chiar și la vârste înaintate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
submarinul titan profimedia jpg
cutremur seismograf depositphotos1 jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net