Ceașca de sănătate: hibiscus, o plantă care alungă efectele stresului

Ultima actualizare:

    Hibiscus, un remediu pentru efectele stresului Sursa foto: Arhiva Click
Hibiscus, un remediu pentru efectele stresului Sursa foto: Arhiva Click

În gama preparatelor naturiste, apreciate pentru proprietățile tonifiante şi relaxante, hibiscusul (specia Hibiscus Sabdariffa) este o vedetă incontestabilă. Superbele flori de hibiscus, originale din zona Orientului, sunt folosite la prepararea multor remedii naturiste cu efect remarcabil în bătălia cu stresul și cu bolile specifice secolului nostru.

De ce este foarte apreciată planta hibiscus?

Din florile de hibiscus, specia Hibiscus Sabdariffa, se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante, care revigorează organismul şi alungă efectele stresului. Infuziile preparate din hibiscus sunt eficiente în tratamentul multor afecţiuni survenite pe fond nervos, printre care indigestiile, oboseala cronică şi hipertensiunea arterială. Băuturile preparate din flori de hibiscus și-au căpătat renumele de ”leacul hipertensivilor”. Numeroase studii studii recente au scos la iveală că efectul preparatelor cu hibiscus este echivalent cu medicamentele alopate recomandate hipertensivilor. Totodată, florile plantei împiedică absorbţia alcoolului în organism şi de aceea sunt recomandate în combaterea alcoolismului. Și beneficiile plantei nu se limitează doar la aceste exemple. Fitoterapeuţii au mai descoperit că ceaiurile de hibiscus, băute la micul dejun, înlocuiesc cu succes cafeluța de dimineață.

Beneficiile plantei se datorează substanțelor active conținute

 Toate aceste beneficii oferite organismului nostru de ”puterea secretă a  hibiscusului”  se datorează substanţelor active din compoziţia plantei:Ceaiul de hibiscus este o sursă bogată de antioxidanți: vitamina C și minerale (calciu și fier), proteine,  aminoacizi, acizi de fructe  și bioflavonoide atât de binefacatoare pentru sănătatea noastră. Mai mult, când nu este îndulcit, planta nu conține calorii  sau cofeină. Hibiscus mai conține și alte substanțe specifice: acidul  hibiscic, hibiscina, hibiscitrina alături de alţi cinci acizi : citric,  ascorbic, malic, tartric, oxalic şi un ulei specific.  Când sunt amestecate cu măceşe (fructe atât de bogate în vitamina C), dar şi cu alte fructe de pădure, ceaiurile de hibiscus au efecte benefice pentru tot organismul şi sunt foarte hrănitoare”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul:  ”Hibiscus, o plantă pentru trup și suflet!”. 

Planta  este un stimulent excelent pentru digestie

În timp, fitoterapeuții au constatat că infuzia de hibiscus este eficientă pentru digestie, deoarece ceaiul combate constipaţia şi îndepărtează  gazele. Pentru rezolvarea acestor probleme de sănătate, specialiștii recomandă câte două-trei căni de infuzie pe zi.  

Infuzia, un diuretic eficient și un remediu pentru slăbit

Persoanelor care urmează o dietă anume sau care au probleme cu rinichii li se recomandă să  bea infuzie de hibiscus, neîndulcită, pentru a se bucura de efectele diuretice ale acestei băuturi. Totodată, datorită acestui efect diuretic, infuzia este un bun supliment pentru persoanele care vor să slăbească.

Hibiscus combate ridurile  

Pentru fermitatea şi frumuseţea pielii, specialiştii recomandă  consumul ceaiului de hibiscus, care este bogat în mucilagii şi în zaharuri sănătoase. Totodată, extractul de hibiscus este folosit şi în cosmetică pentru că beneficiile sale sunt asemănătoare botoxului: netezeşte ridurile şi redă tenului un aspect luminos şi tânăr. De aceea, planta se mai numeşte „botox din plante .

Reţetele săptămânii

Sirop  relaxant din hibiscus

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente:  5 linguri de plantă, sucul unei lămâi, 300 g zahăr.

Preparare: Se fierbe planta într-un litru de apă, timp de zece minute la foc mic, apoi se strecoară decoctul. În acest ceai se adaugă zahărul ; siropul se fierbe, tot la foc mic, până se îngroaşe. Înainte de a lua vasul de pe foc, se încorporează sucul de lămâie în  siropul obţinut şi se amestecă numai cu o lingură de lemn. Siropul se toarnă cald în borcane sterilizate care au capac etanş.

Cum se administrează: Se recomandă câte o lingură de sirop după fiecare masă principală, iar ultima porţie se administrează înainte de culcare. Leacul are efecte relaxante asupra organismului.      

Vinul de hibiscus indicat în oboseala cronică

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente:  1 litru vin de casă, 6 linguri de pulbere de hibiscus, o  lingură de stafide şi o jumătate linguriţă de scorţişoară.

Preparare:  Într-un litru de vin curat, de casă, fără conservanţi, se adaugă, pe rând, toate ingredientele. Vinul este lăsat să fermenteze timp de 14 zile. După aceea, se strecoară şi se îmbuteliază în sticle sterilizate cu alcool şi astupate etanş.  Cum se prepară, cum se administrează

Zilnic, se bea câte un păhărel de 50 ml un interval de trei săptămâni. Tratamentul cu acest vin este indicat în stări febrile, în hipertensiunea arterială şi în oboseala cronică.

Macerat de hibiscus la rece

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 2 linguriţe de pulbere, o cană de 250 ml apă plată.

Preparare:  Maceratul se prepară din două linguriţe de pulbere obţinută prin măcinarea plantei şi o cană de 250 ml apă plată sau de izvor. Amestecul se lasă la macerat timp de opt ore, după care băutura se filtrează şi se bea. Doza recomandată este de trei căni pe zi, iar terapia trebuie continuată timp de o lună. Fitoterapeuții europeni apreciază că maceratul de hibiscus este un tonic al sistemului nervos care combate oboseala cronică şi stresul. 

Infuzia de hibiscus

Cum se prepară, cum se administrează

Ingrediente: 1 linguriţă de plantă uscată la o cană de apă fierbinte

Preparare: Planta se lasă la infuzat, în apă fierbinte, timp de cinci minute. După aceea, ceaiul se strecoară şi se bea câte o cană dimineaţa, la micul dejun, în locul cafelei şi după masa de prânz.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net