Ceașca de sănătate: Lămâița, un calmant și un somnifer valoros în medicina tradițională


    Lămâița este un remediu pentru o varietate de boliSursa foto:grădinamea.ro
Lămâița este un remediu pentru o varietate de boliSursa foto:grădinamea.ro

A înflorit Lămâița! Planta care răspândește un miros foarte plăcut în luna mai, Lămâiţa, este un remediu renumit pentru o varietate de boli. Folosită din vremuri îndepărtate, ca leac pentru pentru afecţiunile respiratorii, pentru bolile de plămâni și de stomac, s-a constatat că Lămâița este și un dezinfectant care distruge virusurile şi bacteriile.

Opinia specialistului

„Această plantă este valoroasă pentru sănătatea noastră, este o armă împotriva insomniilor, a epidemiilor, afecțiunilor respiratorii și a multor boli, mai ieftină în comparaţie cu alte remedii. Totodată, Lămâița este valoroasă pentru efectele sale sedative, calmante, antispastice, antianemice, cicatrizante și tonifiante”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul: ”Lămâița și beneficiile pe care ni le oferă”. În același timp, studiile recente scot în evidenţă efectele calmante  și sedative ale Lămâiței, pentru că planta asigură  un somn liniștit  și în cazul persoanelor aflate în convalescență după viroze, guturai,  reumatism  și dischinezii biliare. Terapeuții europeni recomandă Lămâița în tratamentul tusei convulsive, în palpitaţii și astm. Deoarece are și efecte diuretice, planta este benefică și în terapia unor disfuncţii renale.

Frunzele plantei sunt un condiment apreciat de gospodine

Frunzele proaspete de Lămâiță sunt un condiment preferat de gospodine, folosit pentru aromatizarea salatelor, a supelor și a mâncărurilor de legume.

Uleiul volatil din compoziția plantei este apreciat  ca fiind  cea mai importantă substanță activă, de 03 % din greutatea plantei. Conţinutul de citrol care se regăsește în uleiul volatil este cel care asigură parfumul inconfundabil al plantei. În afară uleiului volatil, Lămâița conţine și săruri minerale importante, tanin, principii amare și flavonoide cu efect calmant.

Lămâița este cultivată în grădini

În zonele cu climă temperată, Lămâița crește spontan, dar pentru proprietățile ei terapeutice, Lămâița este cultivată și în grădini, mai ales că  planta nu are efecte secundare.  Mirosul plantei se aseamănă cu cel de lămâie; de aceea, planta a primit numele de lămâiță, susțin unii terapeuți.

Rețeta săptămânii : Infuzia de Lămâiță

Cum se prepară, cum se administrează:

Lămâița se foloseşte sub formă de infuzie, care se prepară din cinci fire de plantă și 500 ml de apă. Infuzia este lăsată să clocotească ( nu mai mult de trei clocote), apoi ceaiul se strecoară. Se consumă câte trei cești de infuzie pe zi, timp de o lună sau după sfatul medicului de familie.  Pentru bolile de ficat, terapeuții europeni recomandă un tratament timp de şase săptămâni; seara se bea o infuzie care se prepară din lămâiţă sălbatică amestecată cu  anason (câte o linguriţă din fiecare plantă) şi o ceaşcă de apă.

George Burcea in Wednesday jpg
cub kamara png
cub ana maria mărgean png
Ada Dumitru  jpeg
cub șerban huidu png
incendiu colentina foto isu  jpg
cub daniel onoriu png
america express vedete concurenti 2022 jpg
image
image
image
image
image
image
Andrei Gîrjob jpeg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cod rutier jpg
incendiu colentina foto isu  jpg
4 cristina ich si alex piturca jpg jpeg
chei locuinta