Ceașca de sănătate: Leacuri excelente pentru tusea expectorantă și tusea seacă
La trecerea de la anotimpul rece la primăvară, sistemul imunitar este slăbit din timpul iernii. De aceea, ne putem confrunta mai ales cu unele afecțiuni sezoniere ale aparatului respirator. De asemenea, poluarea şi vremea instabilă sunt două cauze majore care slăbesc rezistenţa organismului, favorizând infecţiile.
„ În astfel de situații, siropurile medicinale sunt o soluţie simplă şi la îndemâna noastră pentru a scăpa de efectele răcelilor: tusea persistentă, răgușeala și febra. De aceea, din Farmacia verde a casei nu trebuie să lipsească cele mai eficiente siropuri medicinale, care să trateze afecţiunile respiratorii şi avitaminozele", ne recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul :”Siropurile medicinale preparate în casă și eficiența lor” :
Iată trei siropuri renumite pentru efectele lor terapeutice:
Siropul de pătlagină
Prin tradiţie, pătlagina se foloseşte ca expectorant, dar şi ca depurativ cu o arie foarte mare de acţiune. Cu sirop de pătlagină se tratează tusea, bronşitele cronice, laringitele, traheitele şi astmul bronşic. Siropul de pătlagină poate fi preparat în casă şi primăvara din următoarele ingrediente : 5 linguri de plantă uscată, 500 g zahăr brun, sucul unei lămâi şi 600 ml apă.
Cum se prepară, cum se administrează: Fierbem zahărul cu apa până se formează un sirop gros, de consistenţa smântânii. După aceea, adăugăm sucul unei lămâi şi lăsăm siropul să mai clocotească trei minute. Separat, fierbem frunzele de pătlagină în 3oo ml apă, timp de zece minute. Strecurăm decoctul obţinut, îl amestecăm cu siropul de zahăr şi-l lăsăm să mai clocotească cinci minute. Siropul se păstrează în sticluţe închise ermetic, care se depozitează în cămară. Se recomandă câte două linguri de trei ori pe zi în cazul adulţilor bolnavi şi o linguriţă, copiilor.
Siropul de ridiche neagră
Tusea își găsește sfârșitul în urma unui tratament cu sirop de ridiche neagră care se prepară astfel: într-un vas de pământ așezăm un strat de felii subțiri de ridiche-neagră (căreia nu-i curățăm coaja), altul de zahăr nerafinat și procedăm astfel până când vasul se umple. Lăsăm ingredientele la macerat până se formează un sirop gros pe care-l scurgem și-l păstrăm într-un recipient închis ermetic. Tusea persistentă se tratează cu acest sirop astfel: se consumă trei linguri dimineața, pe stomacul gol și două linguri înainte de masa de seară, un interval de 2-3 săptămâni.
O altă rețetă de sirop de ridiche neagră, cu efecte deosebite în cazul tusei persistente, care se prepară foarte repede, folosește următoarele ingrediente: o ridiche neagră mare, 4 linguriţe de zahăr brun şi 2 linguriţe de miere.
Cum se prepară, cum se administrează: Tăiem o ridiche mare în două . În fiecare jumătate de ridiche scobim trei-patru linguriţe de miez, iar în spaţiul gol turnăm câte două linguriţe de zahăr brun şi una de miere. Lăsăm cele două jumătăţi de ridiche umplute cu zahăr şi cu miere să se macereze timp de 12 ore. După acest interval, persoanelor bolnave li se recomandă să consume trei linguri de concentrat pe zi ( pentru adulți) și câte trei linguriţe copiilor.
Siropul de scorţişoară
Siropul aromat de scorțișoară este renumit pentru efectele sale rapide în tusea persistentă, în tratamentul răcelilor și în artroze. La prepararea acestui remediu excelent pentru efectele sale terapeutice folosim : 500 g miere polifloră, 700 ml apă plată şi 2 linguri de scorţişoară.
Cum se prepară, cum se administrează: Fierbem apa cu scorţişoara timp de cinci minute, adăugăm mierea şi lăsăm siropul să mai fiarbă încă trei minute. Doza indicată adulţilor este de trei linguri pe zi, iar pentru copii, de două linguriţe.