Ceașca de sănătate: Măcrișul, o plantă cu numeroase proprietăți curative, este un tonic al sistemului imunitar

Ultima actualizare:

    Măcrișul  este un tonic al sistemului imunitar și regenerează ficatul Sursa foto: Diete sănătoase.ro
Măcrișul este un tonic al sistemului imunitar și regenerează ficatul Sursa foto: Diete sănătoase.ro

Măcrișul, o plantă medicinală răspândită mai ales în zonele cu climă temperată, aduce numeroase beneficii sănătății noastre. Fiind originară din Europa, planta aceasta cunoscută și sub denumirea de voinicica, are un accentuat gust acrișor. Rădăcinile plantei se recoltează mai ales toamna, și ele pot fi valorificate în prepararea mai multor remedii.

Despre frunzele de măcriș  specialiștii menționează că sunt bogate în numeroși constituenți : clorofilă, fosfați, acid  ascorbic, acid tartric, vitamine (în special Vitamina C),minerale, precum fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu.  Datorită acestor substanțe,  măcrișul  se folosește la tratarea bolilor de ficat,  regenerând  celulele  distruse în cazul  cirozei și ascitei.  În cazul hepatitei  virale, terapeuții recomandă curele de detoxifiere cu ceaiuri de rostopască, păpădie și măcriș.

Măcrișul tratează problemele digestive

Consumat sub formă de infuzie, măcrișul are acțiune depurativă, laxativă și antiscorbutică și reglează activitatea tractului  gastrointestinal. Efectul măcrișului este deosebit în cazul  unor afecțiuni  digestive precum  balonarea, diareea sau constipația.

Infuzia de măcriș, benefică pentru avitaminoze

Infuzia de măcriș se prepară dintr-o linguriță de frunze uscate peste care se toarnă  o ceașcă de apă clocotită. După 15 minute, ceaiul se strecoară și se bea călduț. Totodată, infuzia  de măcriș tratează cu succes avitaminozele și anemiile.

Măcrișul curăță rinichii

Planta  are proprietăți diuretice și contribuie la eliminarea sărurilor și toxinelor din rinichi. Terapeuții recomandă  consumul frunzelor de măcriș uscate, care se pot adauga în diverse preparate culinare și în salatele de sezon.

Măcrișul regenerează celulele hepatice     

Măcrișul este renumit pentru efectul său în tratamentul afecțiunilor de ficat. Planta s-a dovedit un remediu  benefic pentru regenerarea hepatică sau în cazul ficatului gras. Pulberea din rădăcina de măcriș se obține prin măcinarea acesteia cu ajutorul râjniței. Pentru detoxifiere, terapeuții recomandă o jumătate de linguriță de pulbere care se ține sub limbă, timp de 15 minute, în patru reprize cotidiene, pe stomacul gol; apoi  pulberea se înghite cu apă. O cură de detoxificare a ficatului trebuie urmată 4-6 luni, timp în care  se reface celula hepatică.

Măcrișul combate petele de pe piele

Terapia cu rădăcină de măcriș și-a dovedit eficiența și în tratamentul de combatere a petelor de pe piele. Când ne apar pe piele unele pete, terapeuții europeni susțin că acestea se explică prin apariția unor dezechilibre alimentare interne și ele se pot  elimina cu ajutorul decoctului preparat din rădăcină de măcriș. Tratamentu trebuie urmat  o perioadă de o lună șidecoctul se administrează de 2 sau chiar 3 ori pe zi.  Decoctul se prepară astfel: Se pun 2 lingurițe de  rădăcină de măcriș pisată în jumătate de cană de apă , iar după 10 ore maceratul se filtreză.  În continuare mareratul se lasă deoparte ; planta care  a rămas după filtrare se pune la fiert, în jumătate de cană de apă, timp de 2 minute. Când licoarea s-a răcit, cele două extracte se amestecă.      

Măcrișul favorizează oxigenarea vaselor de sânge

În compoziția măcrișului se remarcă prezența potasiului, vasodilatator , iar luteina  și zeaxantina conținute de măcriș previn  apariția  afecțiunilor  cardiace și  țin în frâu nivelul teniunii arteriale. Planta  ține sub control și nivelul colesterolului  rău. În opinia terapeuților, prezența măcrișului în dietă protejează sănătatea  sistemului cardiovascular.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
deces fiica Igor Cuciuc  jpeg
sambata de sus jpg
SO MAI2024 DUSTER 012 jpg
supa minestrone jpeg
evolutia speciei umane disparitie digitala shutterstock 265868438 jpg
Depresie jpg
iasi oras romania jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net