Ceașca de sănătate: Sunătoarea redă pofta de viață, alungă anxietatea și insomnia
Numeroase legende și credințe populare sunt legate de sunătoare, această plantă numită Iarba Sfântului Ioan, recomandată de secole pentru menținerea sănătății. Medici din antichitat , începând cu Discoride și continuând cu Hippocrate i-au apreciat efectele terapeutice pentru sistemul digestiv, urinar, pentru problemele menstruale și au recomandat-o în tratamentul de combatere a melancoliei.
Denumită popular „iarba sângelui“ sau „floare de năduf“, sunătoarea a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru proprietăţile sale terapeutice extraordinare!. Ca remediu naturist pentru arsuri, inflamaţii şi iritaţii, sunătoarea sporește cantitatea de serotonină – substanţa care asigură buna dispoziţie în organism – şi scade nivelul de cortizol, hormonul stresului.
Tratamentele naturiste cu sunătoare calmează nervii şi vindecă
Un ceai preparat din sunătoare ne redă pofta de viaţă zâmbetul și alungă stările de anxietate, nervozitate și de insomnie.
Sunătoarea este un tonic sufletesc
Zeci de studii şi teste de laborator, efectuate în țările europene demonstrează că sunătoarea, numită și ”planta sufletului” este un tonic pentru echilibrul sufletesc.
La aceeași concluzie au ajuns și cercetătorii germani care au realizat un experiment –gigant, efectuat pe 3250 de pacienți care sufereau de diverse forme de depresie. De asemenea, la concluzii asemănătoare au ajuns și numeroși cercetători din Anglia și din Statele Unite. De aceea, în istoria medicinei alopate, este recomandat tratamentul cu sunătoare , ca adjuvant pentru depresie.
Sunătoarea, un antidepresiv recunoscut
Tratamentul cu preparate de sunătoare s-au dovedit salvator pentru cele patru categorii de depresii distincte: depresii reactive, cauzate de evenimentele negative din viaţa pacientului, depresii biologice (uneori moştenite), depresii psihiatrice, care apar în urma pierderii contactului cu realitatea şi depresii hibernale, apărute în sezonul rece, când lumina naturală a zilei este redusă în intensitate şi înlocuită cu lumină artificială.
Sunătoarea tratează stările de teamă, stresul, afecțiunile cardiovasculare
„Numeroase studii au demonstrat că este cel mai puternic antidepresiv natural. Tratamentul cu sunătoare este recomandat pentru stări de teamă, tensiune şi stres. Datorită unei substanţe cu proprietăţi sedative, sunătoarea este eficientă mai ales în stări depresive“, precizează Eta Niculescu, medic de familie. De asemenea, specialiştii susțin că sunătoarea este de un real folos şi la funcţionarea normală a sistemului digestiv, deoarece stimulează bila, protejează mucoasa gastrică şi reduce spasmele. Folosită sub formă de gargară, sunătoarea tratează cu succes inflamaţiile gâtului, gingiilor şi ale ganglionilor.
Mai mult, datorită proprietăţilor antivirale şi antibiotice, planta tratează răcelile, sinuzita și bronşita. Datorită substanțelor active din compoziția sa, sunătoarea vindecă și afecţiunile cardiovasculare şi biliare. De asemenea, vechii egipteni recomandau sunătoarea pentru numeroasele ei proprietăți vindecătoare. ”Strămoşii noştri foloseau sunătoarea pentru proprietăţile sale afrodisiace, mai ales în cazul bărbaților, dar și pentru a aduce liniştea sufletească şi un somn relaxant persoanei care o consumă, susține medicul de familie.
Sunătoarea conţine peste 15 compuşi activi
Sunătoarea este renumită pentru substanțele active conținute printre care enumerăm colina, acidul valerianic, saponinele, uleiurile volatile . Datorită acestora, sunătoarea este considerată o plantă miraculoasă. Saponinele au proprietăţi expectorante şi febrifuge; de aceea ceaiul de sunătoare este foarte recomandat în tratarea răcelilor şi virozelor. Substanţele amare din sunătoare stimulează digestia, tratează hemoroizii şi alungă paraziţii intestinali.
Uleiul eteric atribuie acestei plante proprietăţi astringente şi cicatrizante la nivel extern. Planta combate depresia, nevrozele şi isteriile. Sunătoarea este un excelent calmant, fiind recunoscută pentru calmarea migrenelor, combaterea depresiei, alungarea durerilor de cap, a nevrozelor, tratarea isteriei şi a nevralgiilor faciale.
Sunătoarea tratează cu succes rănile deschise
Planta tratează cu succes rănile deschise, rănile purulente, plăgile provocate de tăieturi, eczemele, acneea, furunculele sau înţepăturile de insecte. Afecţiunile pielii mai pot fi tratate şi cu ajutorul unguentului din flori de sunătoare, ce poate fi procurat din farmaciile naturiste sau preparat acasă. Sunătoarea combate senzaţia de durere, de usturime şi de mâncărime, calmând suferinţele la nivelul pielii şi vindecând arsurile. Specialiștii spun că uleiul de sunătoare aplicat pe piele poate vindeca alergiile, arsurile, iritaţiile şi eczemele.
Preparate din sunătoare
Infuzia de sunătoarea: Cum se prepară, cum se administrează
Infuzia de sunătoare se prepară într-o linguriţă de plantă care se infuzează într-o cană cu apă fierbinte timp de 15 minute. Se recomandă câte două căni de infuzie pe zi, un interval de trei săptămâni. După o pauză de o săptămână, tratamentul poate fi continuat.
Pulberea de sunătoare
Sunătoarea se foloseşte și sub formă de pulbere. Se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol, la ore fixe: 7, 13, 19 şi 22.
Tinctura de sunătoare
La fel de eficientă este şi tinctura de sunătoare, care se prepară (într-un borcan care se închide ermetic) din patru linguriţe de pulbere de sunătoare uscată, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar sau ţuică de secară de 50 de grade. Se închide borcanul și ingredientele se lasă la macerat la loc călduros. După 12 zile, tinctura se filtrează şi se păstrează în sticluţe mici. Se foloseşte de patru ori pe zi, câte o linguriţă de tinctură diluată în puţină apă. Tratamentul trebuie urmat timp de 30 de zile.