Ceaşca de sănătate. Terapia cu flori şi fructe de soc

Ultima actualizare:

    Florile de soc ne apără de boli
Florile de soc ne apără de boli

S-a deschis sezonul socului, una dintre cele mai puternice plante depurative cunoscute în ţara noastră ! Din luna mai şi până la sfârşitul lunii iunie, avem posibilitatea să facem provizii cu flori, frunze şi cu rădăcini de soc pentru farmacia casei până la anul viitor.

Hipocrate atribuia socului “foarte bune proprietăţi  laxative, diuretice şi ginecologice”. În schimb, renumitul fitoterapeut  francez Eric Favre recomandă folosirea  florilor, fructelor şi scoarţei de soc pentru puterea lor tămăduitoare în numeroase  afecţiuni. “Scoarţa de soc, de exemplu, spune fitoterapeutul francez, este renumită pentru calităţile emoliente, sudorifice, diuretice şi laxative”.

Terapia cu flori eficientă în zeci de afecţiuni

Deosebit de eficientă este terapia cu flori de soc în combaterea a zeci de afecţiuni : digestive, respiratorii, oculare, dermatologice şi reumatice. Florile de soc sunt adjuvante excelente în orice cură de slăbire.

Conţine numeroase substanţe active

Puterea terapeutică a plantei se datorează substanţelor active pe care le conţine socul: bioflavonoizi, mucilagii, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, ulei volatil, tanin şi pectină.

Toate componentele plantei au efecte medicinale

„Toate elementele componente ale plantei: flori, scoarţă, fructe şi rădăcini au o valoare medicinală deosebită. Preparatele din soc (infuzia, tinctura, maceratul la rece, socata) au efecte emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, sudorifice, diuretice, expectorante şi detoxifiante. Deoarece un prim pas în orice cură de slăbire îl reprezintă detoxifierea, florile de soc sunt o soluţie excelentă”,   

precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.  

Efectele terapeutice ale infuziei

Infuzia din flori acţionează împotriva răcelilor, bronşitei, laringitei, în bolilor de rinichi şi provoacă sudoraţia.În acest caz se recomandă câte două căni de ceai pe zi.   În schimb, infuzia preparată din fructe, din scoarţă şi din rădăcini de soc produce diureză şi o stare de relaxare generală a organismului

Ceaiurile de soc sunt recomandate ca adjuvant în tratamentul  bolilor de plămâni.

În acelaşi timp, planta este valorificată ca un “vehicol” pentru alte remedii cu efect expectorant sau care poate stimula transpiraţia. Pentru afecţiunile căilor respiratorii, pentru gripă sau pentru răceli bronşice este indicată infuzia din flori de soc. În acest caz se recomandă câte două căni de ceai pe zi.

Ce efecte terapeutice au fructele de soc

Fructele de soc curăţă rinichii, stomacul şi se recomandă mai ales sedentarilor, predispuşi la obezitate.

De asemenea, fructele de soc au şi efect laxativ, datorită conţinutului de tiroxină şi fructoză din compoziţia lor. Mai mult, preparatele din fructe de soc ajută la tratarea bolilor degenerative şi au un rol dovedit în prevenirea bolii canceroase şi tumorilor benigne. Potrivit unor unor cercetări recente, această terapie prelungeşte tinereaţea biologică. Nu în ultimul rând, extractul acesta din fructe de soc este un concurent redutabil al medicamentelor antivirale. 

Tictura din fructe de soc combate obezitatea

În curele de slăbire şi în combaterea obezităţii, se recomandă tinctura din fructe de soc, care se asociază cu un regim alimentar din care sunt eliminate carnea, prăjelile, dar şi produsele cu aditivi alimentari, cum sunt zahărul şi margarina. Se administrează câte o linguriţă de tinctură, diluată în puţină apă, de trei ori pe zi.

Un leac excelent din rădăcină de soc

 Un remediu excelent care combate ascita se  prepară din rădăcină de soc (o linguriţă) care se fierbe, timp de zece minute, într-o cană cu apă. După ce s-a mai răcit, în acest decoct se adaugă una-două linguriţe de suc de lămâie”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. 

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia

Ingrediente: 2 linguriţe de plantă uscată  şi o cană de apă clocotită.

Preparare: Planta se infuzează timp de 15 minute într-o cană cu apă fierbinte. În afecţiuni respiratorii, se consumă câte o cană de infuzie, îndulcită cu miere, după fiecare masă principală.

Socata

Ingrediente: 7 flori de soc, 10 l de apă, 2 lămâi, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez, 10 cuişoare.

Preparare: Ingredientele se macerează timp de trei-cinci zile, în funcţie de temperatura camerei. Băutura se strecoară şi se păstrează la rece. O cură cu efecte revigorante asupra întregului organism trebuie urmată 18 zile. În acest interval, zilnic se bea câte 500 ml. Leacul este indicat şi în afecţiuni ale sistemului nervos.        

Tinctura

Se prepară prin amestecarea sucului proaspăt de fructe (nematurizate sau maturizate) cu alcool 900, în raport 1:1;  apoi se agită bine pentru omogenizare. Se păstrează în sticle mici, închise ermetic, într-un loc răcoros.

Se administrează câte 2-4 linguri pe zi, într-o cură de lungă durată, pentru prevenirea şi combaterea într-o varietate de afecţiuni cronice şi degenerative.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
muma lui stefan cel mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net