Ceașca de sănătate: Top trei remedii pentru bolile sezonului rece: ciuboțiva- cucului, pătlagina, uleiul de cimbru

Ultima actualizare:

    Ciuboțica-cucului, un remediu pentru afecțiunile respiratorii
Ciuboțica-cucului, un remediu pentru afecțiunile respiratorii

În sezonul rece din acest an, când vremea este foarte severă, afecțiunile aparatului respirator sunt la ordinea zilei. Deseori, o inflamație a laringelui este cauzată de vremea nefavorabilă: frig, variațiuni bruște de temperatură, atmosferă umedă.

Totodată, vremea neprietenoasă este asociată cu un număr crescut de răceli. În acelaşi timp, odată cu scăderea temperaturii, puterea sistemului nostru imunitar slăbeşte, iar acest „paznic” al sănătăţii noastre va fi mai puţin capabil să lupte cu viruşii. De asemenea, când suntem obosiţi, lipsiţi de energie, suprasolicitaţi sau nervoşi, organismul nostru este mai predispus la răceli. În astfel de situații, cu siguranţă, putem să ne revigorăm sistemul imunitar cu ajutorul unei plante folosită cu succes în tratarea a zeci de boli din vremuri străvechi: Ciuboţica-cucului. Specialiştii, preocupaţi de secole de efectele surprinzătoare ale plantei, au constatat că delicata Ciuboţica-cucului, de culoare galben-aurie, ascunde, în continuare, multe secrete. Ciuboțica-cucului susţine buna funcţionare a aparatului respirator și ajută la eliminarea disconfortului respirator. Terapeuţii de renume susţin la unison că planta este un laborator al naturii datorită numeroaselor substanţe active: vitamina C şi betacarotenul, calciul, potasiul, sodiul şi salicilaţii, tonice care contribuie la întărirea sistemului imunitar. Cercetătorii europeni au mai constatat o componentă valoroasă în compoziţia plantei: prostaglandina E1, o substanţă asemănătoare unui hormon care ajută la împlinirea multor procese ce se petrec în organismul uman, având efecte antiinflamatoare, antivirale şi cicatrizante.

 Cum evolueză laringita iarna  

Laringita evoluează în două forme: forma acută și cea cronică. În forma acută a bolii apar dureri în gât și înțepături, răgușeală, stare febrilă, tuse uscată,  un tonus scăzut al corzilor vocale și respirație greoaie. Laringita cronică provine de la  o laringită acută netratată și neglijată multă vreme, dar și unor factori iritanți ( îndeosebi fumatul intens și efortul vocal ).  De asemenea, laringita cronică mai poate fi cauzată și de unele inflamații ale amigdalitei, sinusurilor și traheobroșitei. Boala evoluează cu forme tot mai neplăcute: gâtul se roșește, respirația este din ce în ce mai dificilă, bolnavul nu mai poate să vorbească normal pentru că vocea devine mai subțire și, în final, bolnavul poate să-și piardă vocea , fenomen cunoscut cu numele de afonie.

 Răgușeala persistă mai multă vreme la femei 

Deseori, în cazul femeilor, răgușeala persistă multă vreme, susțin specialiștii europeni. Băuturile care conțin cofeină  și cele carbogazoase agravează boala și deshidratează organismul. Mai mult, când boala persistă și nu este tratată la timp,  aceasta evoluează spre laringo-traheo-bronșită, sinuzită sau meningită.

Mai ales la copii, laringita trebuie tratată la timp

În cazul copiilor, datorită particularităților anatomice ale laringelui, boala se poate complica. De aceea, terapeuții europeni atrag atenția  părinților să-i trateze cu toată atenția, la timp, pe cei mici, tocmai  pentru a se evita complicațiile.  

”Dacă boala depășește câteva zile, tratamentul cu ceaiuri medicinale poate să facă minuni. În aceste ceaiuri nu se adaugă suc de lămâie, deoarece acidul agravează boala. De asemenea, dacă nu sunt interdicții din partea medicului de familie, mierea se poate adăuga în ceaiurile recomandate în tratamentul acestei afecțiuni”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul : ”Sănătatea căilor vocale”. 

Tratați-vă cu cele mai eficiente ceaiuri indicate pentru laringită  

Fitoterapeuții precizează că studiile au demonstrat că pătlagina este foarte eficientă pentru laringe și pentru căile respiratorii. Planta este administrată sub formă de infuzie şi de sirop și este un leac care descongestionează laringele.

Cum se prepară infuzia:

Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml de apă clocotită. Se pune vasul  la foc mic și, când  ceaiul începe să fiarbă, vasul se ia de pe foc și se acoperă. Ceaiul se lasă la infuzat zece minute, apoi se stecoară și se bea. Zilnic se  consumă câte două- trei ceaiuri.                                                  

Siropul de pătlagină, benefic pentru tuse!

Tratamentul cu sirop de pătlagina este indicat mai ales în cazul tusei, fie că este vorba despre tusea uscată, iritativă, spastică sau cu expectoraţie vâscoasă.

Fructele de pădure contribuie la refacerea corzilor vocale

Cura cu ceaiuri de afin, coacăz sau  zmeură este recomandată bolnavilor de laringită. În același timp, aceste ceaiuri sunt indicate cântăreţilor, pentru ca aceștia să--și  păstreze acurateţea vocii. 

Cum preparăm infuziile din fructe de pădure

Aceste infuzii  se prepară din apă clocotită ( o cană) și 1-2 pliculeţe cu ceai  din fructe de pădure   Se recomadă câte trei căni de ceai călduţ pe zi. Deoarece ceaiurile din fructe de pădure sunt băuturi ideale pentru corzile vocale,  acestea se pot consuma și la serviciu, pentru efectul lor terapeutic, preventiv şi curativ.

 În afecţiunile cronice, cimbrul s-a consacrat ca plantă revoluționară

Această plantă este un remediu dovedit încă din secolul I e.n.pentru virtuţile medicinale descoperite la acea dată. Cercetărle realizate de specialiştii acelor timpuri considerau că planta este mai degrabă un medicament de excepţie, decât o mirodenie folosită la prepararea mâncării. Totodată, studiile care s-au extins la sfârşitul secolului I e.n., încurajau folosirea tratamentelor pe bază de cimbru pentru afecţiuni ale creierului şi pentru reducerea inflamaţiilor la nivelul ficatului. În timp, cimbrul s-a consacrat ca o plantă revoluţionară, iar uleiul de cimbru a devenit un panaceu, folosit de un cerc de iniţiaţi şi pentru combaterea epidemiilor care s-au abătut asupra omenirii: ciuma, holera şi tuberculoza. În tratamentul laringitei, ceaiul de cimbru și-a dovedit eficiența și de aceea persoanele afectate de boală trebuie să folosească tratamentul cu infuzie până la vindecare.

Cum se prepară ceaiul

Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă care se infuzează în 250 ml de apă clocotită.  Vasul se acoperă timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă câte trei ceaiuri pe zi, până la vindecare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net