Ceaşca de sănătate / Valeriana, un remediu pentru zeci de boli

Ultima actualizare:

Totodată, specialiştii apreciază că valeriana este în fruntea topului fiind cea mai utilizată plantă medicinală la nivel mondial. Valeriana officinalis, cunoscută în popor sub diferite denumiri: odolean, iarba pisicii sau guşa porumbelului, este o plantă care creşte în flora spontană. Această iarbă de leac poate fi cultivată şi în grădini, unde se adaptează la temperaturi scăzute, preferând zonele umede şi luminoase.

Datorită consumului foarte mare de valeriană la scară mondială, specialiştii discută în ultima vreme despre un deficit de valeriană. Referindu-se la efectele terapeutice ale acestui panaceu, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie precizează: "Studiile recente oferă specialiştilor şi iubitorilor de plante medicinale noi concluzii referitoare la efectele terapeutice ale acestei plante; aceste noi descoperiri completează lista recomandărilor clasice. În cunoştinţă de cauză, mai multe categorii de bolnavi vor beneficia de puterea" plantei salvatoare ".

Intern, valeriana are un spectru larg de acţiune: insomnii, depresii, obsesii, ticuri, palpitaţii, tuse nervoasă, crize astmatice, migrene, ameţeli, nimfomanie, sughiţ, febră intermitentă, viermi intestinali, hipertensiune arterială, palpitaţii, boli cronice de piele, balonări, diaree, fermentaţii gastrice, paralizii şi tuberculoză."

Combate insomnia

Pentru insomnie, o problemă cu care se confruntă mii de persoane în întreaga lume, valeriana este cel mai bun remediu care îmbunătăţeşte calitatea somnului. După un tratament de 21 de zile, victimele insomniei reuşesc să doarmă profund, fără să se mai trezească de multe ori pe parcursul nopţii. În acest caz, se recomandă tinctura de valeriană ( o linguriţă diluată în puţină apă), la ora 19, şi încă o porţie de acest fel înainte de culcare. La fel de eficient este tratamentul cu infuzie, câte patru ceşti pe zi, dintre care ultima se bea cu 30 de minute înainte de culcare.

Leac bun pentru anxietate

Tratamentul cu valeriană deconectează creierul; pentru persoanele care sunt victimele anxietăţii, planta face minuni, ameliorând starea de sănătate a bolnavului după trei-patru săptămâni. Dar terapia trebuie continuată după o pauză de două săptămâni, un interval de 30 de zile. În acest caz, valeriana se administrează sub formă de pulbere -câte o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi. .

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia : Se prepară dintr-o linguriţă de rădăcină la o cană de 25o ml apă. Planta se infuzează timp de 15 minute; ceaiul se bea treptat, în prima parte a zilei sau seara la culcare.

Decoctul : Se prepară din două linguriţe de rădăcină de valeriană care se fierb în 500 ml apă, timp de cinci minute. Ceaiul se consumă călduţ pe parcursul zilei.

Tinctura : Procurată de la magazinele Plafar, tinctura se administrează pe miez de pâine : câte 15 picături luate de două-trei pe zi.

Pulberea: Se macină rădăcina plantei uscate în râşniţa de cafea. Totdeauna prima porţie se administrează pe stomacul gol. Pudra se păstrează într-un borcănel închis ermetic, dar după 14 zile se macină o altă cantitate, pentru că uleiurile volatile îşi pierd puterea terapeutică după două săptămâni.

image
image
image
image
image
image
maidanez caini agresivi caine foto gheorghe florin 8 1170x644 jpeg
Masini pe autostrada in Austria FOTO Shutterstock
6 front Carmina Dragomir jpg
refugiati Chilieni FOTO Flotrentina Peria agerpres jpeg
beneficii consum oua 790x460 jpg
politie jpg